Sabor: Može li Državna revizija otkriti nepodopštine na lokalnoj razini

Prijedlog glavnog državnog revizora Ivana Klešića da se za njegovu zamjenicu imenuje Nediljka Rogošić dobio je potporu u Hrvatskom saboru, pri čemu je oporba otvorila pitanje može li Državni ured za reviziju otkriti razne nepodopštine na lokalnoj razini.

-
Svojim iskustvom Rogošić će sigurno pridonijeti da Ured i dalje bude ocijenjen visokom ocjenom korisnosti, istaknula je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Imenovanje Rogošić ne spore ni Miro Bulj (Most) niti Gordan Maras (SDP), koji ističe njene profesionalne kvalitete, no pita se kakve su mogućnosti da se Revizija pozabavi otkrivanjem nepodopština na lokalnoj razini.

Ministar uprave Lovro Kuščević najsvjetliji je primjer - kako je moguće da čelnik male općine stekne bogatstvo na prenamjeni zemljišta u svojoj općini, može li Revizija to uopće otkriti, pita se Maras.

SDP-ov zastupnik nema dvojbi ni kad je u pitanju "slučaj Virovitica" i nestanak navodno 17 milijuna kuna - može li Revizija utvrditi kako je do toga došlo kad već ne može gradonačelnik Ivica Kirin.

- Za mene je gradonačelnik politički odgovoran, trebao bi podnijeti ostavku jer nije ispunio ono za što su ga građani birali, a to je kontrola trošenja gradskog novca, poručio je Maras.

Bulj hvali rad Državnog ureda za reviziju, smatra da treba osnažiti njegove ljudske i financijske kapacitete, no ističe da su nalazi Ureda ostajali bez odjeka.
Nediljka Rogošić zaposlenica je Ureda od siječnja '97., prošla je cijeli revizorski ciklus, od državne revizorice do pomoćnice glavnog državnog revizora, u njenoj nadležnosti su revizije neprofitnih organizacija, političkih stranaka, europskih fondova. Zamjenica glavnog državnog revizora imenuje se na osam godina.

Maras je prozvao vladajuću koaliciju da Hrvatski sabor ne radi dovoljno, odnosno što je, unatoč opsežnom dnevnom redu, skupnu sjednicu završio prije podneva, pri čemu, neočekivano, nije bilo ni prijavljenih zastupnika za slobodne teme.

- Imamo toliko zakona na dnevnom redu, a završit ćemo prije 11 sati, umjesto da radimo, rješavamo probleme građana, mi imamo svoju dinamiku, a to određuje vladajuća koalicija, rekao je Maras na kraju rasprave o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje je predložio Ranko Ostojić (SDP), a koje nije podržala ni Vlada, ni vladajući HDZ.

Josip Borić (HDZ) uzvratio mu je kako je zaboravio kako se radilo u njegovom, odnosno u mandatu SDP-ove vlade. 

- Sada svaki tjedan raspravljamo dva do tri oporbena zakona, u vaše vrijeme nismo uspjeli ni jedan, pa ni deklaraciju o Pelješkom mostu, podsjetio ga je Borić. On je odgovorio i na Marasove tvrdnje da građani gube povjerenje u pravosuđe jer neki procesi, poput Fimi medije, traju preko deset godina, bez epiloga.

- Zanimljivo je da primjetite sve u taboru drugog, no nisam vidio da vas boli ili da inzistirate na slučaju vaše sisačke županice Marine Lovrić, poručio mu je Borić. Maras, pak, ističe da je informacija po kojoj je jedan zastupnik (Goran Marić) imao dogovor s Katoličkom crkvom da opremi njihov studentski dom u zamjenu za stan, "nadmašila sve dosadašnje HDZ-ove kreativnosti". 

Ostojić je pak objasnio kako je izmjene ZKP-a predložio želeći pomoći radu policije, njegove sadašnje odredbe, naime, u nekim prilikama onemogućuju policiji da na licu mjesta prikuplja informacije od osumnjičenika. 

- Imate prometnu nezgodu na raskrižju, oba su vozača teško ozlijeđena, ne zna se tko je počinitelj, po sadašnjem zakonu policija ne smije od njih skupljati informacije, nego ih mora ispitati u propisanoj formi, konkretizirao je zastupnik.

Saboru je prije redovne ljetne stanke, preostao još jedan tjedan, počet će ga u utorak, raspravom o dopunama Zakona o kreditnim institucijama.