Trump hvalio američku vojsku u govoru za Dan nezavisnosti

Američki predsjednik Donald Trump hvalio je jučer u Washingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama, u govoru na proslavi Dana nezavisnosti za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup.

Sa stuba Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj povijesni govor "I Have a Dream", Trump je poručio da "slavimo svoju povijest, svoj narod, svoje heroje koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske".

- Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je, istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna glazba i preleti borbenih zrakoplova.Impozantni predsjednički zrakoplov Air Force One preletio je iznad središta Washingtona označivši početak ceremonije koja je trajala nešto manje od sat vremena. Proslavu je završila zračna akrobatska skupina Blue Angels.

Tisuće pristaša s kapama "Učinimo Ameriku ponovno velikom" skandirale su američkom predsjedniku i njegovoj supruzi kada su dolazili na proslavu, na kojoj su se okupili i Trumpovi protivnici. Ulaz je za javnost bio slobodan, osim VIP sjedala za koje su dijeljene pozivnice.

- Naša nacija jača je danas nego je bila ikada prije, rekao je Trump koji se ovaj puta suzdržao od retorike koja bi unosila podjele, time se odmaknuvši od većine svojih govora. 

Trump je obećao jednu od najvećih proslava u američkoj povijesti te je odbacio kritike glede troškova, politiziranja proslave i militarističkog ozračja cijelog događaja pred Lincoln Memorialom. Uobičajenim paradama i vatrometu on je dodao i vojnu dimenziju, s tenkovima na ulicama i preletima vojnih zrakoplova.

- Ljudi dolaze izdaleka kako bi nam se danas i večeras pridružili na nečemu što bi mogla biti jedna od najvećih proslava u povijesti naše zemlje, tvitao je Trump rano u četvrtak, čime se čini da je pokušao potaknuti mase da dođu na National Mall, piše Reuters.

U jednom trenutku prosvjednici su pred Bijelom kućom zapalili američku zastavu. Demokrati kažu da je predsjednik proslavu pretvorio u predizborni skup te da su troškovi iznimno visoki.

Pentagon nije otkrio troškove proslave za koju je, kako neki tvrde, Trump dobio inspiraciju nakon posjeta Francuskoj prije dvije godine kada je bio na obilježavanju tamošnjeg nacionalnog praznika, 14. srpnja. Trump je u prethodnom tvitu istaknuo da će troškovi "biti vrlo mali u odnosu na vrijednost" proslave. 

BBC piše da prelet vojnog zrakoplova stoji desetke tisuća dolara po satu.
Nakon Trumpova govora slijedio je koncert te je najavljen i vatromet, ako vrijeme dopusti.

U siječnju 2017. Trump nije dobro primio izvješća da je masa okupljena na njegovoj inauguraciji bila manja od one na inauguraciji bivšeg predsjednika baracka Obame. Možda i imajući tu činjenicu na umu, Trump je slao tvitove u kojima je poticao ljude da dođu na proslavu.

- Ovo što Trump radi s tenkovima, zrakoplovima, mislim da je to sjajno", rekao je Brandon Lawrence koji je stigao na obilježavanje Dana nezaovisnosti s licem u bojama američke zastave.

Njegovi protivnici nisu oduševljeni. "To nas stoji milijune i milijune dolara. Mi porezni obveznici plaćamo to da se Donald Trump koristi našom vojskom kao propagandom. To nije u redu", rekla je Medea Benjamin, suutemeljiteljica ženske mirovne skupine Code Pink.

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders kazao je da takve proslave organiziraju autoritarni čelnici te da Trump uzima novac od poreznih obveznika "kako bi glorificirao sam sebe putem spektakla vojnih tenkova koji prolaze Washingtonom".

Drugi demokratski kandidat Joe Biden rekao je da je događaj osmišljen "kako bi zadovoljio njegov ego, a ne slavio američke ideale".