Sudansko vojno vijeće i oporba postigli dogovor o podjeli vlasti

Sudansko vladajuće vojno vijeće i koalicija oporbe i prosvjednih skupina postigli su danas dogovor o podjeli vlasti tijekom tranzicijskog razdoblja do izbora, objavili su izvori.

Prijelazno vojno vijeće koje vlada zemljom i Snage za slobodu i promjenu (FFC), dvije strane koje su u Khartoumu pregovarale posljednja dva dana, složile su se formirati tijelo "u kojem će se na vlasti rotirati vojska i civili u razdoblju od tri godine ili nešto više", rekao je pregovarač Afričke unije Mohamed Hasan na novinarskoj konferenciji.

Iako nije pojasnio koji će točno mehanizam biti korišten, navodno će na čelu Suverenog vijeća najprije biti vojna osoba prvih 18 mjeseci, a zatim civil do kraja tranzicijskog razdoblja.

- Ovaj dogovor otvara put formiranju institucija tranzicijske vlasti i mi se nadamo da je to početak novog razdoblja, rekao je Omar al-Degair, lider FFC-a.

Pregovori su obnovljeni nakon što su 3. lipnja rastjerani prosvjednici ispred glavnog stožera vojske u Khartoumu pri čemu su ubijeni deseci ljudi.
Dvije strane složile su se da će se provesti temeljita i transparenta istraga svih nasilnih incidenata koji su se dogodili u zemlji posljednjih tjedana.