Kovačević: Zaključci summita u najmanju ruku bit će dvojbeni

Bez zemalja zapadnog Balkana Europa se ne može pojmiti kao potpuno ujedinjena, poruka je to poljskog ministra vanjskih poslova. U današnjoj emisiji Studija 4 razgovaralo se o očekivanjima summita s Božom Kovačevićem s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije. Prema njegovom mišljenju zaključci summita u najmanju ruku bit će dvojbeni.

- S jedne strane zemljama koje se još nisu integrirale u EU šalje se poruka da je njihiva perspekitva o članstvu pozitivna dok s druge strane na neodređeno vrijeme je odgođeno daljnje proširenje Unije. To je stajalište francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da neće biti proširenja dok se odnosi unutar EU ne srede i mislim da će ove zemlje dosta dugo čekati na članstvo ako do njega uopće dođe, dodao je Kovačević.

Smatra da je EU opterećena unutarnjim problemima i to ponajviše dekomratskim deficitom koji je jednim dijelom uzrokovan sve očitijim sukobom starih i novih članica EU. Posebno se osvrnuo na poteškoće u procesu ulaska novih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

- Kad govorimo o zapadnom Balkanu tu je još uvijek neriješeno pitanje Kosova jer niz zemalja članica nije priznalo Kosovo i EU nema jedinstveno stajalište prema tom problemu, smatra Kovačić.

Zasad, najizvjesniji kandidati koji zadovoljavaju uvjete za pristup Uniji su Albanija i Sjeverna Makedonija.

- Mislim da bi Hrvatskoj jako odgovaralo to proširenje kako više ne bi bila granična zemlja EU-a i da time izbjegne pritisak priljeva izbjeglica prema EU, zaključio je Kovačević.

Njemačka kancelarka Merkel ne sudjeluje na summitu ali je podržala inicijativu proširenja EU-a.

- Iako je njen položaj u Njemačkoj i EU oslabio jasno je da se nikakve važne odluke ne mogu donositi bez kancelarke Merkel i ona to zna, rekao je.

Za zemlje zapadnog Balkana koje se spremaju pristupiti EU već je osiguran novac iz EU fondova za ulaganja u infrastrukturu. Također, Kovačević smatra da je summit u jednoj mjeri pritisak zemljama zapadnog Balkana da nastave s reformama.