Otvoreno: Koji su ministri na izlasku iz Banskih dvora?

Nakon ostavke Lovre Kuščevića premijer je najavio rekonstrukciju Vlade. Što to znači? Koji su ministri na izlasku iz Banskih dvora? Kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije?

O ovoj se temi govorilo u emisiji Otvoreno HTV-a, urednika Mislava Togonala.

Gostovali su:

Željko Reiner – potpredsjednik Hrvatskog sabora (HDZ)
Arsen Bauk – predsjednik Kluba zastupnika SDP-a
Matija Posavec – predsjednik Središnjeg odbora HNS-a
Branko Hrg – predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-aPremijer najavljuje rekonstrukciju Vlade. Što se može očekivati?

- U petak ćemo vjerojatno novog ministra ili ministricu uprave, a onda će premijer odlučiti koliko, na koji način i kada je najbolje vrijeme za napraviti osvježenje Vlade. Često je to tako da se u drugoj polovici mandata radi određeno osvježenje kako bi se nastavio onaj polet i zamah koji ova Vlada ima te kako bi se dovršile reforme koje su započete te kako bi se napravile još neke reforme. Postoji cijeli slijed uspjeha Vlade, ali brojke su vrlo jasne. Dug se značajno smanjio, povećala se zaposlenost, plaće, malo se povećala i mirovina. To su sve rezultati, rekao je Željko Reiner.

Govorka se o pet promjena. Prazno je mjesto ministra uprave, a otići će i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja ide u Vijeće Europe. Reiner navodi da se broj ministarstava sada neće smanjivati, "ali je to moguće nakon pobjede na izborima 2020. godine". Najavljuje i izvanrednu saborsku sjednicu.

- Ovakav veliki zahvat rekonstrukcije, najvjerojatnije da će se dogoditi do 5. kolovoza.

Matiju Posavca iz HNS-a voditelj je pitao je li on "kamen spoticanja" te je li kada je čuo da Kuščević odlazi, odlučio napraviti performans te napustiti vladajuću koaliciju.

- Afera Kuščević započela je prvoga vikenda u svibnju, a nakon toga su mediji osam tjedana pisali o njegovim aferama. Mi smo na kraju lipnja rekli "e sad je stvarno dosta" te smo izrekli taj svoj stav u Svetom Martinu na Muri. Konačno treba postaviti granice morala i etike u hrvatskoj politici.

Arsen Bauk dobio je pitanje tko je sljedeći kojega su naciljali, a nakon što su pokrenuli pitanje opoziva sada već bivšeg ministra uprave Lovri Kuščeviću.

- Ja sam za jedan kompromis. Između rasprave trebaju li otići dva ili tri ministra, neka se to spoji i neka odu 23 ministra i da se dogodi rekonstrukcija Sabora. Zapravo bi premijer Plenković trebao otići jer je zahtjevom za izuzećem Nataše Novaković stvorio aluziju da on osobno ne želi da Povjerenstvo za sukob interesa odlučio o njegovom sukobu interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može funkcionirati, ali ako se politizira, onda se iz svega može napraviti problem.

- Ne vidim u čemu je problem. Stvar je hoćemo li politizirati na nekoj stvari i napraviti od buhe slona - ili nećemo.

Branko Hrg kaže da atmosfera u vladajućoj koaliciji uopće nije loša.

- Imali smo u Vladi prezentaciju ovršnog zakona te se bavimo programima i stvarima, a ne da se zabavljamo ovakvim temama. Što se tiče podrške Vladi u Saboru, kada dođe do glasovanja, doći ćemo do nekih 79, 80 ruku za Vladu. A koliko oporba ima glasova? Neka Bauk kaže. Oporbe nema u sabornici. Oni samo čekaju da se parlamentarna većina sama od sebe sruši, zaključuje čelnik HDS-a.

- Mislim da nam treba malo više mira, pameti, mudrosti i rada pravog i da se okrenemo pravim temama, kaže u završnoj riječi Branko Hrg.

- Mi ovisimo o gospodarskim trendovima zemalja EU-a. Badava vam svi rezultati, ako si dozvoljavate ovakve situacije i ako građani ne vjeruju u politiku i političare, rekao je Matija Posavec.

- Treba govoriti o rezultatima, oni su uvijek mjerljivi. Ne dojmovi. Njih stvaraju mediji, oporbene stranke, razne interesne skupine itd. Brojke pokazuju gospodarski rast, povećanje investicija..., zaključuje Željko Reiner.

- Evo ja ću govoriti o rezultatima. Mercedes u dvorištu, roštilj od 120 kvadrata, stanovi za koje se ne može utvrditi gdje su. Podržavamo najambiciozniju rekonstrukciju, a to je da ode cijela Vlada.