Iranski brodovi pokušali omesti britanskom tankeru prolaz kroz Hormuški tjesnac

Iranski brodovi pokušali su "omesti prolaz" britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, izjavio je glasnogovornik britanske vlade. 

- Suprotno međunarodnom pravu, tri iranska broda pokušala su omesti prolaz trgovačkom brodu British Heritage prolaz kroz Hormuški tjesnac, kazao je glasnogovornik vlade u Londonu za agenciju Dpa. 

- Britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja, kazao je glasnogovornik.

- Zabrinuti smo ovom akcijom i nastavljamo s pozivima iranskim vlastima da smanje napetosti u regiji, dodao je glasnogovornik.

Američki mediji CNN i Fox News javili su, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi.

Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili, navodi se u medijskim izvješćima. 

Za sada nema komentara s iranske strane na medijska izvješća prema kojima je cijeli slučaj snimila američka letjelica.

Britanija je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU protiv Sirije.

To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu. Sve skupa se događa u vrijeme rastućih napetosti u Perzijskom zaljevu i problema oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.