Misterij nestale djevojčice u Vatikanu prije 36 godina i dalje obavijen tajnom

Napori da se razriješi desetljećima star slučaj nestale djevojčice što proganja Vatikan u četvrtak su ponovno bili bezuspješni pošto nisu pronađeni ljudski ostatci pri ekshumaciji dvaju grobova iz 19. stoljeća.

- Ishod potrage je negativan, nisu pronađeni ljudski ostatci niti ikakve pogrebne urne, rekao je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti.

Emanuela Orlandi bila je kći zaposlenika u Vatikanu u doba pontifikata Ivana Pavla II. i imala je vatikansko državljanstvo. Nestala je u dobi od 15 godina u središtu Rima 1983. Slučaj je jedan od najvećih misterija suvremene povijesti Vatikana.

Dužnosnici su otvorili dva groba iz 19. stoljeća na vatikanskom groblju pošto je odvjetniku obitelji Orlandi pristiglo anonimno pismo u kojemu se navodi da bi djevojčica mogla biti ondje zakopana.

- "Pogledaj gdje anđeo pokazuje", piše u anonimnom pismu u kojemu se referira na kip anđela na grobu princeze Sofije von Hohenlohe umrle 1836.

- Bili su zaista prazni, rekao je za televizijski kanal SkyTG24 brat nestale djevojčice koji je svjedočio postupku.

U prošlosti se za nestanak Emanuele Orlandi krivilo obavještajne službe koje su kovale urote protiv Pape, zatim talijanske kriminalne organizacije ili seksualne predatore među svećenstvom.