Kapetan i prvi časnik iranskog tankera uhićeni u Gibraltaru

Policija britanskog teritorija Gibraltara uhitila je kapetana i prvog časnika iranskog naftnog tankera Grace 1 i sumnjiči ih da su prekršili sankcije protiv Sirije, navela je u četvrtak policija.

Uhićenja su uslijedila nakon sve većih napetosti s Teheranom, jer London optužuje iranske brodove da su u srijedu navečer pokušali blokirati jedan britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Dvojicu indijskih časnika preslušavaju u glavnom stožeru policije malog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske, objasnila je policija u priopćenju.

Glasnogovornik je rekao da oni za sada još nisu optuženi.
Uhićenja su provedena u četvrtak nakon pretraživanja broda u sklopu kojih su dokumenti i elektronički aparati zaplijenjeni i analizirani, nastavlja policija u priopćenju.

Brod dug 330 metara kapaciteta 2 milijuna barela, Grace 1 su 4. srpnja zaustavile policija i carina Gibraltara uz sudjelovanje britanske Kraljevske mornarice.

Vlasti Gibraltara drže da je brod trebao isporučiti naftu Siriji, kršeći europske sankcije režimu Bašara al-Asada. Vlasti mogu zadržati brod 14 dana, odnosno do 19. srpnja. Zadržavanje se može produžiti do 90 dana.

Iran je upozorio da se zadržavanjem tankera krši međunarodno pravo te kazao da se radi o nekoj vrsti pomorskog piratstva, te da taj tanker nije plovio prema Siriji. Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s "posljedicama" zbog zapljene iranskog naftnog tankera.

Britanska vlada je u četvrtak navela da su iranski brodovi pokušali u srijedu navečer spriječiti prolaz jednom britanskom tankeru u Hormuškom tjesnacu.
Iran je odmah demantirao bilo kakav sukob i tvrdi da u posljednja 24 sata nisu imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim, navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju.