Na pomolu mirovni pregovori Putina s Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenskij prvi su puta u četvrtak razgovarali o ukrajinskom sukobu, potvrdio je Kremlj.

Putin i Zelenskij telefonski su razgovarali o sukobu u Ukrajini i razmjeni zatvorenika, objavila je agencija Interfax nekoliko sati nakon što je Putin sugerirao da je otvoren za pregovore s Ukrajinom nakon njezinih parlamentarnih izbora 21. srpnja.

- Razgovaralo se o pitanjima vezanim uz rješavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkog rada na povratku zatočenih osoba s obje strane", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Dvojica su čelnika razgovarala o mogućnosti nastavka kontakata u 'normandijskom formatu' koji uključuje sudjelovanje Francuske i Njemačke u pregovorima čiji je cilj okončati sukob između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Zelenskij je preuzeo mjesto predsjednika prije dva mjeseca i rekao kako mu je rješavanje sukoba u Ukrajini glavni prioritet.

Odnosi između Ukrajine i Rusije jako su zategnuti otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je ubijeno 13.000 ljudi.

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. uz francusku i njemačku potporu imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava.