Trump se zavjetovao da neće "ostati kamen na kamenu"

Propao je plan američkoga predsjednika Donalda Trumpa da u popisu stanovništva 2020. uvrsti sporno pitanje o državljanstvu, ali i on dalje ustrajava da vlada dobije te podatke drugim sredstvima.

-
Ne odustajemo od naših napora da utvrdimo američko državljanstvo - rekao je Trump u Bijeloj kući.

Istaknuo je kako će narediti svakoj saveznoj vladi da Ministarstvu trgovine dostavi sve tražene podatke o broju državljana i nedržavljana u zemlji.

- Nećemo ostaviti kamen na kamenu - rekao je.

Trumpov plan za dodavanje pitanja popisu propao je prije dva tjedna kada je Vrhovni sud presudio protiv njegova plana. Očekivalo se da će, unatoč toj odluci, uporabom izvršnoga naloga uključiti to pitanje, što je navelo neke analitičare da zaključe kako Trump riskira ustavnu krizu.

Ured za popis stanovništva SAD-a dio je Odjela za trgovinu. Ustav posebno određuje Kongresu zadaću nadgleda popis, što komplicira dodavanje pitanja na državno istraživanje koje se provodi jednom u desetljeću.

Kritičari Trumpove administracije kažu da traženje državljanstva u popisu diskriminira rasne manjine te da mu je cilj pružiti republikancima nepravednu prednost na izborima. Trump i njegovi pristaše tvrde kako je potrebno znati koliko nedržavljana živi u zemlji.

Republikanac Trump vodi čvrstu politiku o useljavanju kao značajku svoga mandata i svoje kampanju za nove izbore 2020. godine. Više od 20 demokrata koji se natječu za nominaciju svoje stranke nsa izborima protiv Trampa dovode u pitanje njegovu imigracijsku politiku.