Sabor pozvao Vladu da provjeri potpise "67 je previše"

Glasovanjem o raspravljenim zakonima, Sabor danas zaključuje redovan rad. No zastupnici će se idući tjedan okupiti na izvanrednoj sjednici na kojoj će im biti predstavljeno nekoliko novih ministara.

Izborom samo dva od planirana četiri člana Programskog vijeća HRT-a, Lidije Gašparović i Zdravka Kedže, Sabor je zaključio 12. sjednicu.

- Plenković predstavio Malenicu na Klubu HDZ-a 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je zastupnicima da će najvjerojatnije sazvati izvanrednu sjednicu Sabora zbog izglasavanja povjerenja članovima Vlade, a o terminu njezina održavanja bit će na vrijeme obaviješteni. 

Gordan  Maras (SDP) zatražio je, međutim, da pojasni o kojim se ministrima radi, kada će biti razriješeni, kada će točno biti sjednica...

- Nije u redu da Sabor, koji imenuje Vladu, a sadašnja je najkorumpiranija od 90-ih, ne zna tko odlazi, kazao je Maras čije je izlaganje Jandroković presjekao upozorenjem da iznosi političke stavove i zloupotrebljava Poslovnik.

- Rekao sam da ću vjerojatno sazvati, tako da možete planirati doći... ne znam ni ja kada, uzvratio je Jandroković Marasu.

Šef Kluba SDP-a Arsen Bauk iskoristio je tu raspravu za najavu da će SDP uputiti zahtjev za opoziv određenog broja ministara.

- Tako da onda i na to računate i da se pripremite za istu stvar, rekao je Bauk predsjedniku Sabora.

Malenicu je, na sjednici Kluba HDZ-a njegovim članovima jutros predstavio premijer Andrej Plenković te je za njega dobio jednoglasnu potporu, rekao je nakon sastanka Kluba Branko Bačić.
Sabor pozvao Vladu da provjeri potpise inicijative "67 je previše"

Hrvatski sabor pozvao je u Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost biračkih potpisa za sindikalnu referendumsku inicijativu "67 je previše" i da ga izvijesti o provedenoj provjeri.

Ta inicijativa, koju su pokrenuli sindikati, protiveći se dizanju dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, prikupila je gotovo 750 tisuća potpisa građana. Sabor je odbio amandman Mosta NL da broj i vjerodostojnost biračkih potpisa, umjesto Vlade, odnosno Ministarstva uprave, provjeri Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao stalno i neovisno državno tijelo.

Sabor: Prometni prekršaji strože će se kažnjavati

Vraća se Klarin, odlazi Alfirev, Sokola mijenja Marija Mačković

Hrvatski sabor suglasio se da u zastupničke klupe vrati se, odnosno da aktivira svoj mandat SDP-ov Ivan Klarin, a da HDZ-ova zastupnika Tomislava Sokola u Saboru zamijeni Marija Mačković. Zbog Klarinova povratka, Sabor napušta njegova zamjena Marija Alfirev. Sabor nije pritom glasovao i o povratku bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića u HDZ-ove zastupničke redove, što je primijetio Gordan Maras (SDP).


Sabor: Ivana Belec izabrana u DIP


Izabrana samo dva člana Programskog vijeća HRT-a

- Proglašavam da su za članove Programskog vijeća izabrani Gašparović i Kedžo, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon tajnog glasovanja u kojemu su izabrani dobili 79, odnosno 81 glas.

Četiri člana vijeća birala su se s liste od 12 kandidata koju je Saboru podnio Odbor za  informatizaciju i medije. Na njoj su bili Josip Čerina, Franko Dota, Lidija Gašparović, Tvrtko Jakovina, Zdravko Kedžo, Petar Lovrić, Želimir Mesarić, Aleksandar Milošević, Ivica Miškulin, Krešimir Planinić , Tomislav Radić i Antun Vujić. Predloženi kandidati smatraju se izabranima, ako za njih glasuje većina od ukupnog broja saborskih zastupnika, dakle 76.

Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca. Izvanredno zasjeda na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika. Izvanredno zasjedanje može sazvati i predsjednik Sabora uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova zastupnika parlamentarnih stranaka sazvati izvanredno zasjedanje.