Tko odlazi iz Vlade, a tko u nju dolazi? Do pet ministara?

Nakon što je njegovo ime sinoć objavio premijer Andrej Plenković, kandidat za novog ministra uprave, 33-godišnji Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku, već je otkrio svoje prve ministarske poteze. 

Bude li potvrđen u Saboru bit će najmlađi član Vlade. Malenica se već priprema za predstavljanje na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav idući tjedan, a fokusirao se na to što treba napraviti u javnoj upravi.- Počašćen sam što me predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković predložio kao kandidata za ministra uprave. Uprava treba biti servis građanima i sve treba učiniti da tako to i bude i da smanjimo tu birokratizaciju i da zaista bude da uprava i javnosti i medijima odjekuje pozitivno, rekao je Malenica.

Tko je Ivan Malenica

Premijer Andrej Plenković predstavio je Ivana Malenicu na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Kao kandidat za novog ministra uprave dobio je jednoglasnu potporu.

- Pravnik, stručnjak, ispunjava sve one potrebne reference za ministra i stoga klub ga je jednoglasno podržao, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Evo i prvih reakcija na Malenicu.

- Kažem da zaista ima dobre reference, posebice kad govorimo da vodi u stranci Odbor koji se odnosi na upravu, gospodin je pravnik i mislim da će znati dobro raditi svoj posao, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.- Znam Malenicu s obzirom da je dekan veleučilišta u Šibeniku, iz našeg sustava je pa ga ja poznajem. Dobro je da su mladi ljudi ti koji dobivaju priliku, a sad za ostalo, to ćemo vidjeti, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Sigurno je da on neće biti i jedini novi ministar u Plenkovićevu timu. Uz Ministarstvo uprave osvježenje sigurno dolazi i na čelo Ministarstva vanjskih poslova. Tko još odlazi iz Vlade, a tko u nju dolazi, znat će se do kraja srpnja. Najavljena izvanredna sjednica Sabora mogla bi se održati već idući tjedan.

Ipak, najzanimljivije je pitanje tko su preostali ministri kojima bi se premijer mogao zahvaliti na suradnji.

Nagađa se da bi "šira" rekonstrukcija vlade mogla "zahvatiti" do pet ministara. Drugim riječima, tri ministra ili ministrice uskoro bi mogli tražiti novi posao.

Nakon što su mediji otkrili nove, potencijalno sumnjive poslove povezane s prenamjenom zemljišta - ni dionice ministra državne imovine Gorana Marića ne kotiraju najbolje. Nagađa se da bi i on mogao biti među onima koji će na produljeni ljetni odmor.

Najveća oporbena stranka SDP podržava rekonstrukciju vlade, ali na malo drukčiji način. Pokrenuli su prikupljanje potpisa za opoziv ministrice Gabrijele Žalac te ministara Gorana Marića i Tomislava Tolušića.

Zbog sklonosti nepravilnostima odnosno aferama, dodaju u oporbi, bit će vrlo teško naći nove ministre s političkom težinom, a bez repova.

Saborski su zastupnici danas otišali na ljetnu stanku, no sudeći prema najavljenim imenovanjima, ali i opozivima brzo će se vratiti.