Najviši sud EU-a potvrdio kaznu Sonyju, Toshibi i Hitachiju zbog kartelskog udruživanja

Najviši sud Europske unije potvrdio je u petak kazne u ukupnom iznosu većem od 100 milijuna eura izrečene skupini azijskih tvrtki zbog kartelskog udruživanja radi održavanja visokih cijena računalnih dijelova.

Europski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. zbog tajnog dogovaranja cijena optičkih diskova koje su proizvodili za američke računalne divove Dell i Hewlett-Packard (HP). Europska komisija nadležna za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da je kartel djelovao od 2004. do 2008. godine, a uključivao je nekoliko azijskih dobavljača.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu u petak je potvrdio da je EK postupao u skladu sa svojim ovlastima, potvrdivši zaključak Bruxellesa da je takvo ponašanje kompanija moglo ograničiti slobodno tržišno natjecanje.

EK je kompanijama iz sastava grupe Sony odredio kaznu od oko 31 milijun eura. Toshiba i Samsung kažnjeni su s malo više od 41 milijun eura. Tajvanska tvrtka Quanta Storage mora pak platiti 7,1 milijun eura.

Nizozemski Phillips i tajvanski Lite-On osigurali su imunitet dojavom o aktivnostima štetnima za tržišno natjecanje pa ne moraju plaćati kaznu, stoji u obrazloženju odluke Europskog suda pravde.