Švedska neće potpisati UN-ov sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Švedska neće potpisati Sporazum UN-a o zabrani nuklearnog oružja, ali će tražiti status promatrača, rekla je u petak ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

Članovi vlade, parlamentarni zastupnici i vojska su podijeljeni su prema potpisivanju Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji je usvojen prije dvije godine.

- Vlada ga zasad neće potpisati niti tražiti parlament da ga ratificira, rekla je Margot Wallstrom na konferenciji za medije. Priznala je da manjinska vlada koju čine socijaldemokrati i zeleni nema podršku parlamenta za ratifikaciju.
Vlada također navodi da Sporazum UN-a ima "nedostatke", primjerice ne predviđa dostatne provjere poštivanja pravila.

Bivši švedski diplomat Lars Erik Lundin koji je bio u komisiji za razmatranje sporazuma, predložio je da ga se ne potpisuje, a isto je učinila i vojska.
Potpisivanje UN-ova sporazuma vjerojatno bi naštetilo švedskim odnosima s NATO-om. Iako nije članica, Švedska ima bliske veze sa Sjevernoatlantskim savezom, navodi se u Lundinovu izvješću.

Wallstrom je naznačila da Švedska i dalje snažno podržava politiku razoružanja, a nedavno je organizirala sastanak sa zemljama koje ne proizvode nuklearno oružje, s Kanadom, Njemačkom i Japanom kako bi povećala podršku za nuklearno razoružanje.

Zemlje koje su se sastale u lipnju istaknule su važnost globalnog Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji će se ponovno razmotriti na konferenciji sljedeće godine, rekla je Wallstrom.

Sporazum UN-a o zabrani nuklearnog oružja podržala je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), dobitnica Nobelove nagrade za mir 2017.

Sporazum UN-a su od 2017. ratificirale 23 zemlje. Kako bi stupio na snagu, potrebna je ratifikacija 50 zemalja, navode iz ICAN-a.