Šeparović za HRT: Nisu dovedene u pitanje ovlasti Povjerenstva za sukob interesa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a.

Na pitanje može li lokalna vlast u Vukovaru unedogled odugovlačiti s pitanjima prava srpske nacionalne manjine, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović odgovorio je da nekoliko odredbi odmah stupa na snagu.

- Vijećnici srpske nacionalne manjine imaju pravo da im se odmah na ćiriličnom pismu dostave svi materijali i svi zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja, uključujući i obračunska - rekao je Šeparović.

- Građani srpske nacionalne manjine imaju pravo da im se svi akti grada Vukovara i vijeća dostave odmah na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.U listopadu, prema Statutu, vijećnici grada Vukovara moraju razmotriti dosegnuti stupanj snošljivosti, dijaloga i tolerancije te donijeti odluku o mogućnosti proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne zajednice na upotrebu svog jezika i pisma. Oni to moraju učiniti po vlastitoj odluci i već tri godine kasne te moraju obavijestiti Ustavni sud, a ako to ne učine, sud ima pravo ukinuti te odredbe.

Pozvao je na dijalog i toleranciju. Navodi da je Ustavni sud itekako svjestan trauma koje još postoje u Vukovaru i vodili su računa o tome. I zato traže da se ta prava srpske nacionalne manjine uvedu.
Šeparović o pravu srpske manjine u Vukovaru i tužbi Karamarka
Na pitanje u slučaju Tomislava Karamarka i odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog kojeg je i pala Vlada HDZ-a i Mosta utvrđeno je da upravni sudovi kojima se Karamarko žalio na odluku Povjerenstva nisu ispunili svoju zadaću. A na pitanje znači li takva odluka Ustavnog suda da je Povjerenstvo preširoko shvatilo svoje ovlasti - Šeparović je bio jasan.

- Nismo se bavili povjerenstvom niti njegovom odlukom niti smo utvrđivali je li Karamarko bio u sukobu interesa. Naša je uloga bila ocijeniti odluke upravnih sudova i zaključili su da upravni sudovi nisu odgovorili na niz pravnih prigovora niti su izvršili zakonitosti akata Povjerenstva - rekao je Šeparović.

Na pitanje što će takva odluka Ustavnog suda značiti za daljnji rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a među takvim je slučajevima i onaj premijera Plenkovića, odgovorio je kako će ustavni sudovi morati reći jesu li zakonske ovlasti Povjerenstva da utvrđuje povredu načela djelovanja, mogu li one biti sankcija same po sebi ili se moraju povezati s povredom odredbe zakona.

Zaključio je da nisu dovedene u pitanje ovlasti Povjerenstva.