Kujundžić o mogućoj obustavi lijekova: hrvatsko zdravstvo neće stati

Jedini pedijatrijski translacijski centar u Europi gradi se u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan čak 432 milijuna kuna, a, među ostalim, donijet će i 130 radnih mjesta za kreativne znanstvenike.

Dobra je vijest iz zdravstva da je lijek Spinraza odobren i starijima od 18 godina te oboljelima na respiratoru. Gotovo dvije godine, u prvom redu obitelji oboljelih, borile su se da lijek dođe na listu HZZO-a.

A ona loša je da se dug bolnica veledrogerijama popeo na 2,6 milijardi kuna. Veledrogerije najavljuju tužbe i selektivnu obustavu lijekova.



O tome su u emisiji HRT-a "Tema dana" govorili ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar rekao je da neke bolnice ne plaćaju dugove više od tri godine, a mnoge dvije godine.

- Svaki mjesec tonemo za 150 milijuna kuna. Do kraja godine naša potraživanja prema bolnicama iznosit će 3,6 milijardi kuna. To je neizdrživo. Naše će tvrtke stati, a ako stanemo mi, stat će i hrvatsko zdravstvo, nažalost - rekao je Klobučar.

To je komentirao ministar Kujundžić.

- Hrvatsko zdravstvo sigurno neće stati, a problem dugova u zdravstvu nešto je što postoji. Legitimno je pravo veledrogerija tražiti naplatu svojih dugova. Lani smo ubacili u sustav 1,5 milijardi kuna bez novog zaduženja, a ove godine prije mjesec dana. Moramo se kao nacija i država suočiti sa skupim lijekovima u novim terapijama - rekao je Kujundžić.

- U način kako veledrogerije provode svoje poslovanje ne mogu ulaziti. U segmentu unutar kojeg mi radimo HZZO je unutar 60 dana plaćanja ljekarnama za receptne lijekove. Tu govorimo o 3,6 milijardi kuna koje su u roku plaćene na razini godine - rekao je Vukelić.

- Velik broj bolnica duguje, to je istina, ali u dužini dana su sigurno županijske ustanove koje čine taj vremenski najveći dug, a novčano je to drugi dio gdje je znatno manje - dodao je.