Goran Marić podnio ostavku; U Vladi razgovori o rekonstrukciji

Ministar za državnu imovinu Goran Marić podnio je ostavku. Premijer Plenković se pak sastao sa svojim suradnicima u Banskim dvorima.

- Reakcije na Marićevu ostavku
- Oporba prikupila potpise za opoziv ministara
- Možda će se ovoga tjedna više znati o rekonstrukciji Vlade 
- Goran Marić morao objašnjavati obnovu samostana i kupnju stana
- Marić: U huškačkoj atmosferi istina prva nastrada
 

Nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom kazao je da je podnio neopozivu ostavku premijeru Andreju Plenkoviću.

- Danas sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade i uputio dopis Hrvatskom saboru za aktiviranje zastupničkog mandata, rekao je.

Istaknuo je i da nijedan dan od utemeljenja ministarstva nije proveo u mirnim i nesmetanim uvjetima.

- Radio sam pod programiranim pritiskom i okolnostima u kojim sam postao meta, kazao je Goran Marić.

Naglašava da mu je "neprihvatljiva i nepojmljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je meta orkestracija prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine koja je desećljećima zapuštena i otimana".

- Uz svijest o veličini i značaju državne imovine i spoznaji o nametnutim okolnostima nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji, rekao je Goran Marić.

Zašto je Marić podnio ostavku?

-
Donijeli smo zakone koji su se suprotstavili poraznoj praksi. Donijeli smo Zakon o upravljanju državnom imovinom, Zakon o zakupu i kupoprodaju poslovnih prostora i u proceduri je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Ti su zakoni okončali praksu otimanja državne imovine. Samo na poslovnim prostorima Hrvatska je oštećena više od milijardu kuna. Ti su zakoni i nova praksa uzrok što sam postao meta i uzrok neopozive ostavke, dodao je. 

- Sve sam detaljno objasnio pa zahvaljujem na razumijevanju što nisam više dostupan jer sam vratio mobitel Ministarstvu državne imovine. Svima koji su željeli moj život pretvoriti u kaos poručujem da im, hvala bogu, to neće uspjeti, rekao je Goran Marić.

Bivšeg ministra državne imovine mediji su sumnjičili zbog poslova s nekretninama - kupoprodaje stanova te ulozi u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom. Marića je počeo provjeravati i Uskok nakon otkrića portala Index o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.Oglasila se Vlada

- Ostavka ministra državne imovine Gorana Marića rezultat je razgovora između premijera Andreja Plenkovića i Gorana Marića od prije nekoliko dana i nije iznenađenje, priopćeno je u ponedjeljak iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Premijer je inače poslijepodne u ponedjeljak stigao u Vladu gdje se sastao sa suradnicima. U pratnji policije ušao je u garažni ulaz Vlade u 16,20 te nije bilo nikakvih izjava.

Andrej Plenković neće za sada komentirati ostavku Gorana Marića. Novinarima je izjavu dao njegov predstojnik Ureda, Zvonimir Frka Petešić.

- Ostavka je rezultat razgovora razgovora između njih dvojice od prije nekoliko dana. Predsjednik Vlade je znao da će ministar danas dati ostavku. Ministar je o ostavci u pisanoj formi obavijestio premijera, a i javnost u Novom Vinodolskom.

O mogućem ukidanju Ministarstva državne imovine, Petešić kaže da će "odluku donijeti predsjednik Vlade".

- Konzultacije oko rekonstrukcije su u tijeku te ćete prvi biti obaviješteni, odnosno hrvatska javnost putem vas.

Što se tiče sazivanja izvanredne saborske sjednice već ovoga tjedna, predstojnik Plenkovićeva ureda kaže da nema nikakvih zadanih rokova.