Posavec dodatno pojasnio svoje stavove iznesene u NU2

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u ponedjeljak da mu je u vezi s izjavom u emisiji "Nedjeljom u dva" da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je mnogo važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke, nego stranačko vodstvo. 

- Posavec u Nedjeljom u 2: Hrvatskoj ove godine trebaju parlamentarni izbori
- Goran Marić podnio ostavku: U Vladi razgovori o rekonstrukciji
- Reakcije na Marićevu ostavku
- Oporba prikupila potpise za opoziv ministara

U izjavi za Hinu Matija Posavec rekao je da nikad u životu nije dobio više poruka i komentara, njih više od 1500, i da mu ta potpora znači potvrdu ispravnosti njegova stava, koji je isti već godinama i koji je sada, nakon  parlamentarnih izbora za EU, gdje je bio eksponiraniji kao nositelj liste HNS-a, stigao do mnogo većeg broja ljudi.

- Moj stav je takav bio i prije dvije godine, kada je on više bio poznat na lokalnoj razini. Sada se jednostavno 'prelio' na nacionalne okvire, ali moje stajalište je i dalje isto, izjavio je Posavec i dodao da je još čvršći u uvjerenju da bi se parlamentarni izbori trebali održati još ove godine.

Na pitanje o stanju u HNS-u i o tome ima li u toj stranci ozbiljne podijeljenosti i jesu li njezini čelnici stupili u kontakt s njim nakon jučerašnja istupa, Posavec je odgovorio da mu je mnogo važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke, nego stranačko vodstvo.

Rekao je i da su u tijeku unutarstranačke rasprave u kojem smjeru dalje treba ići HNS. Ponovio je kako smatra da treba krenuti novim smjerom, izaći svakako na izbore, pa neka birači kažu treba li stranka na ovaj način biti u koaliciji.

Izjavio je i da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav.

Još je jedanput rekao da je njegovo stajalište isto od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje najesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija mora se raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine "jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih 'prebjega' i izlazaka iz stranka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo".

Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.