"Von der Leyen bit će naš veliki saveznik za ulazak u Schengen"

U Strasbourgu će zastupnici u Europskom parlamentu glasovati o čelnim ljudima Europske komisije. Hrvatski zastupnici, pak, komentirali su njezin govor te što možemo očekivati za Hrvatsku bude li Ursula von der Leyen izabrana na čelo Europske komisije.

- Govor Ursule von der Leyen uz pljesak i zvižduke

Europarlamentarka iz redova EPP-a i HDZ-a Dubravka Šuica u razgovoru s novinarima osvrnula se na govor Ursule von der Leyen pred zastupnicima.

Šuica komentirala ulazak u Schengen

- Mislim da je, što se govorništva tiče, evidentno napredovala u zadnjih 10 dana. Ima puno pojedinačnih glasova koji će možda biti protiv nje, ali ja očekujem ipak pozitivan rezultat.Dubravka Šuica dodaje kako je "dosta važno da je Ursula von der Leyen čula o razlikama između zapada i istoka, sjevera i juga Europske unije".

Komentirala je i pitanje proširenja i ulaska Hrvatske u Schengen.

- Vjerujem da će za vrijeme rada ove komisije i prema obećanju gospodina Junckera Hrvatska već pristupiti Schengenu. Što se tiče eurozone, moramo ispuniti kriterije, nadam se da će pravično postupati. Vjerujem da će Ursula von der Leyen to sve shvatiti te će morati uvažavati stavove. Naravno, preduvjet je da bude večeras izabrana.

Flego o savezništvu

O nastupu Ursule von der Leyen govorio je i Valter Flego.

- Kada sam govorio s njom na grupnom sastanku, rekla je da će biti naš veliki saveznik za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i to me veseli.Borzan: Govor Von der Leyen bio vrlo uvjerljiv

Zastupnica Biljana Borzan kaže da je govor Von der Leyen bio vrlo uvjerljiv.

- Zaista se potrudila kako bi je podržali. Ono što smo od nje tražili, to smo i dobili. Osvrnula se najviše na teme koje se tiču socijaldemokrata. Na pučane i liberale može računati, ali kod nas je situacija vrlo napeta.Sinčićevo oštro obraćanje

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić bio je vrlo oštar u svojem obraćanju.

- Hoće li Unija u kojoj vladaju ovakvi odnosi preživjeti krizu? Vi predstavljate ekonomsku hegemoniju centra, sve loše u EU, rekao je Ivan Vilibor Sinčić u obraćanju.

- Jedna Italija dobila je već sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula... Kada će Malta, Slovačka, Hrvatska dobiti svoj pošten dio? Kojim ste se vi to biračima predstavljali da imate legitimitet? Stare članice su se dogovorile i rasporedile uloge u Uniji. Kažete da ste u svoj dom primili dječaka iz Sirije, a drugom rukom baratate NATO-om. Moj glas nećete imati, poručio je Sinčić.

Ressler podržava Ursulu von der Leyen

Karlo Ressler (HDZ/EPP) je rekao za Hinu kako će podržati Ursulu von der Leyen zato što je EPP pobjednik izbora s preko 40 milijuna glasova.

- Želimo da i u idućem razdoblju desni centar predvodi široki kompromis u budućem razvoju Europe, kazao je Ressler.

Tomašić će glasovati protiv

Ruža Tomašić (HKS/ECR) rekla je da će cijeli ECR vjerojatno biti suzdržan na glasanju.

- Problem je u tome što ona zapravo uopće nije bila u planu za kandidata, nego su nju sada na kraju izvukli, kaže Tomašić.

Kolakušić: 20 predstavnika Njemačke predstavlja supremaciju

Mislav Kolakušić nije bio dostupan za komentar, ali je na plenarnoj sjednici održao govor iz kojega se može zaključiti kako će glasati.

- Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje, rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu.