Nova priča vezana za ministricu Žalac

U medijima je objavljena nova priča vezana za ministricu Žalac, prema kojoj je vrijedan posao nabave informatičkog sustava za ministarstvo lani dobila tvrtka s jednim zaposlenim koja je, prije tog posla, dugo bila u blokadi. Ministrica je bez komentara, a u ministarstvu tvrde - sve je u skladu sa zakonom.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a oštro odbacuje svaku insinuaciju u medijskim napisima o pogodovanju u otvorenom postupku javne nabave Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. U priopćenju dodaju kako je predmetna nabava sufinancirana je EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija  u vrijednosti 13.803.50,00 kn (85%), dok  udio nacionalnog sufinanciranja iznosi 2.435.700,00 kn (15%). Nadalje, kažu da je ponuda zajednice ponuditelja, među kojima je i sporna firma, ispunila sve uvjete natječaja.

Kako piše Telegram Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac dodijelilo je u lipnju 2018. posao vrijedan 13 mil. kn tvrtki Ampelos. Radi se o tvrtki koja ima jednog zaposlenika, nema web stranicu, tada je imala iskazanu dobit od 800 kuna, a bila je 64 dana u blokadi. Natječaj za nabavu 'cjelovitih i funkcionalnih programskih rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta' je objavljen šest mjeseci nakon što je Ampelos izašao iz blokade. Prema pisanju lista, nakon plaćenog poreza dobit je isplaćena jedinom zaposlenome, a potom i 2,3 milijuna kuna na ime pozajmice, ukupno 9,2 milijuna kuna.