Komšić: Nije sporan most, nego granica

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako ne vidi što bi bilo sporno u odluci koju su dan ranije donijeli on i njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta.

- Dodik će blokirati Komšićevo pokretanje spora oko Pelješkog mosta


Komšić je za Fenu kazao kako najvažnije pitanje nije most nego razgraničenje BiH i Hrvatske na moru. Ukoliko bi Hrvatska odbila zahtjev BiH bi protiv nje pokrenula postupak pred nekim od međunarodnih sudova, vjerojatno pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Takvu odluku osporio je Dodik koji se pritom pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, uz konstataciju kako za BiH nije u interesu pogoršavati odnose s Hrvatskom, ali i Europskom unijom i to u trenutku kada je nakon deset godina čekanja potpisan ugovor o gradnji međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške.

O tome hoće li Dodikov veto na Komšićevu i Džaferovićevu odluku ostati na snazi u četvrtak će odlučiti Narodna skupština Republike Srpske, no Komšić smatra kako je sve to apsurdno jer most kod Gradiške nema veze s onim za Pelješac.

- Nadam se kako u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno 'soli u glavi' kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tijekom zasjedanja skupštine ili da će prilikom glasovanja jednostavno napustiti dvoranu kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom i time eventualno blokira tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle", poručio je Komšić.

Zovko: Dodik glas razuma

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je da zahtjev Komšića i Džaferovića šteti europskim aspiracijama BiH, dok je veto Milorada Dodika na takvu odluku nazvala "glasom razuma u Predsjedništvu BiH".
- Potez Džaferovića i Komšića vidim kao isključivo potez usmjeren kako se ne bi proveo Izborni zakon i ne bi uspostavile nove vlasti, a zemlja napredovala prema EU. Sada se čini kako će Europska komisija prolongirati odluku o stjecanju kandidacijskog statusa upravo zbog promicanja ovakvih poteza i politika, kazala je Zovko te poručila da je nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima pokazalo svoje pravo svjetlo.

O ovoj temi bilo je govora u današnjoj emisiji „Tema dana“ s gostima Željanom Zovko, zastupnicom u Europskom parlamentu i Božom Ljubićem, saborskim zastupnikom i predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Emisiju možete pogledati ovdje: