Počinje mjerenje podvodne buke na Jadranu

Sjeverni Jadran je pod velikim utjecajem rastućega pomorskog prometa, turističkih aktivnosti i eksploatacije prirodnih resursa što izravno ugrožava biološku raznolikost. Koji su godišnji intervali u kojima je podvodna buka najizraženija - pokazat će podaci nove mreže mjernih podvodnih postaja.

Procjena utjecaja podvodne buke na živi svijet pod morem, odnosno na morsku faunu i eko-sustav sjevernoga Jadrana - zadaća je europskoga projekta Soundscape vrijednog 2,1 milijuna eura. Projekt provodi 8 partnera iz Hrvatske i Italije. Krajnji je cilj da se temeljem istraživanja koje će trajati godinu dana - prvi put naprave mape buke po mjesecima i sezonama.

Instrumenti za mjerenje podvodne buke postavit će se na 9 različitih lokacija,  blizu ulaza u luke i uz rute cargo brodova. Među partnerima je i lošinjski Institut Plavi svijet koji je već istraživao utjecaj buke na dupine i morske kornjače. Uključit će se i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Tako bi se uskoro i na moru mogli pojaviti morski znakovi - koji će sve nas upućivati da ne ugrožavamo i čuvamo život bića kojima je more - dom!