Napetosti između SAD-a i Irana

Iran je zaplijenio strani tanker koji je krijumčario naftu u Perzijskom zaljevu, citirala je u četvrtak iransku revolucionarnu gardu državna televizija.

Strani tanker koji je krijumčario milijun litara nafte na otok Larak u Perzijskom zaljevu zaplijenjen je, objavila je televizija, dodavši da je zaplijenjen još u nedjelju.

Revolucionarna garda izjavila je kako je zaplijenjeni tanker, čije ime iranske vlasti još nisu otkrile, isti tanker koji je dotegljen nakon što su poslali poziv u pomoć.

Brod koji je Iran doteglio u svoje vode nakon što smo primili poziv u pomoć poslije je zaplijenjen sudskim nalogom nakon što smo otkrili da krijumčare naftu, poručili su prema navodima televizije iz Garde. Rekli su i kako nisu zaplijenili nijedan drugi brod u Zaljevu.

Iranske pomorske vojne snage pomogle su onesposobljenom stranom tankeru u Zaljevu kojemu je trebao popravak, citirala je glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova poluslužbena novinska agencija ISNA.Taj je događaj samo potvrda napetosti između Sjedinjenih Država i Irana.

Američki predsjednik Donald Trump nastavlja s politikom "maksimalnog pritiska" na Teheran, no istodobno poziva za pregovarački stol. Iran, kao uvjet za pregovore, traži ukidanje američkih sankcija. Naziva ih "ekonomskim terorizmom".

SAD srušio iranski dron iznad Hormuškog tjesnaca
Sjedinjene Države su u četvrtak srušile iransku bespilotnu letjelicu iznad Hormuškog tjesnaca jer se opasno približila američkom brodu, objavio je Donald Trump.

Američki predsjednik je rekao da se iranski dron na manje od 1000 m približio brodu USS Boxeru koji je izveo "obrambenu akciju".

- Bespilotna letjelica je uništena, rekao je.

Trump je pozvao druge zemlje da "osude Iran" i zaštite svoje brodove.