Hrvatske šume preuzele osam kamiona za prijevoz drvne sječke

Hrvatske šume su u četvrtak izvijestile da su preuzele osam kamiona za prijevoz drvne sječke, čime su nastavile investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna kuna.

Nabavkom kamiona za prijevoz drvne sječke, Hrvatske šume nastavljaju investicijski ciklus koji je započeo nabavom dvaju iverača, a vrijedan je više od 20 milijuna kuna, ističu iz Hrvatskih šuma.

Time će se, kako navode, uz učinkovitije iskorištavanje drvnih resursa, ujedno zaposliti stanovništvo u ruralnim područjima.

Za razliku od vjetro ili solarnih elektrana, ovim strojevima trebaju upravljati ljudi, jer drvne ostatke treba najprije proizvesti, prikupiti, samljeti te dopremiti do krajnjih korisnika, ističu iz Hrvatskih šuma napominjući kako se kvalitetnim iskorištavanjem preostalog šumskog otpada smanjuju i rizici od požara kao i ovisnost o uvozu fosilnih energenata.

Iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je drvna masa jedan od najboljih i najstarijih izvora obnovljive energije, no da je dosad gotovo četvrtina te sirovine u Hrvatskoj bila neiskorištena, jer nije postojalo ekonomično tehnološko rješenje prerade drvnog otpada.

Zahvaljujući kupovini jednog od svjetski najnaprednijih modela iverača osigurani su preduvjeti za proizvodnju zelene energije, očuvanje okoliša, ali i otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima, ističu iz tvrtke napominjući kako se taj investicijski ciklus nastavlja nabavom osam specijaliziranih kamiona za prijevoz drvne sječke.

Zahvaljujući investiciji u najmoderniju šumarsku tehnologiju, u budućim aktivnostima želimo staviti dodatni naglasaka na učinkovitu uporabu drvnog resursa te značajno povećati postotak iskorištenja užite drvne mase, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Hrvatska se time, kako je rekao, svrstava među najnaprednije zemlje Europske unije koje slijede šumarsku politiku očuvanja ekosustava i stvaranja cirkularne ekonomije kao jedine moguće za održivi razvoj.