Predsjednica podržava Ivana Penavu

"Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da je iznimno važno pružiti potporu vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neučinkovitim djelovanjem institucija, objavio je Ured predsjednice nakon njezina sastanka s vukovarskim gradonačelnikom u povodu odluke Ustavnog suda.
- Svjesna osjetljivosti političke situacije u Vukovaru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra iznimno važnim pružiti potporu gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neučinkovitim djelovanjem institucija, ističe Ured predsjednice i dodaje kako "to rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira".

Ured navodi kako "predsjednica Republike ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali upozorava na članak 8. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

Predsjednica smatra da "u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koja moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži".

Slaže se da ih je "loše odgađati, no poziva na iste kriterije koji bi na kraju rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled", navodi Ured predsjednice i dodaje kako je "takav stav zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskoga naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru".

Naglašava kako Republika Hrvatska mora posebno voditi brigu o Vukovaru.

- Dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara, navodi se i ocjenjuje kako je "neshvatljivo da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu i da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih". 

- Kako ćemo to opravdati s ustavnog, ali i moralnog aspekta?, pita hrvatska predsjednica i dodaje da zbog toga "stajalište gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne može nazvati nepoštovanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podupire - da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti".

Ističe da ne želi razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego poziva na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane.

- Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske u četvrtak je u njezinu uredu održan sastanak s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.