Sanchez ne želi čelnika Podemosa u španjolskoj vladi

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da neće prihvatiti čelnika krajnje lijevog Podemosa Pabla Iglesiasa za člana svoje vlade, istaknuvši da je to glavna zapreka za postizanje dogovora o sastavljanju vlade.

Španjolski parlament glasovat će idućeg tjedna o tome hoće li potvrditi ili odbiti Sancheza kao premijera, što je uloga koju je preuzeo kao vršitelj dužnosti nakon izbora potkraj travnja koji nisu dali jasnog pobjednika. Ako ne bude potvrđen, izbori će vjerojatno biti ponovljeni.

Podemos bi bio prirodni saveznik Sanchezovih socijalista, ali dosad nisu uspjeli postići dogovor. Podemos želi najviše položaje u vladi za Iglesiasa i druge, a Sanchez mu nudi niže pozicije za stručnjake.

- Ponudio sam da uključimo kvalificirane ljude iz Podemosa, a neslaganja je opet bilo zbog sudjelovanja Iglesiasa u vladi, rekao je Sanchez televiziji laSexta.

Nije moguće da Iglesias bude dio vlade, dodao je Sanchez, navodeći kao razlog političke razlike oko raznih pitanja, uključujući Kataloniju.

Ako ovoga tjedna ili moguće u rujnu ne bude postignut dogovor u parlamentu, ponovljeni izbori održat će se 10. studenoga.