Živi zid žestoko napao budućeg ministra

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić prozvao je u četvrtak Josipa Aladrovića koji je predložen za novog ministra rada i mirovinskog sustava da je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) znao za niz malverzacija u toj ustanovi, no iz HZMO-a se doznaje da Uskok odbacio kaznenu prijavu u tom slučaju.

- Odlaskom kriminalnih ministra ništa posebno se ne događa jer novi ministri koji dolaze umjesto njih su doslovno su isti - umjesto Žalac će doći nova Žalac, umjesto Tolušića novi Tolušić, umjesto Marića novi Marić, rekao je Damjan Vucelić na konferenciji za novinare ispred Zagrepčanke.

Živi zid je, po njegovim riječima, još prije godinu podnio kaznenu prijavu Uskoku protiv Josipa Aladrovića i ostalih koje su teretili za zloporabe u postupku javne nabave, zloporabe položaja, nezakonito pogodovanje, trgovanje utjecajem i zločinačko udruženje.

- U vrijeme dok je on bio direktor događale su se svakakve stvari - od povećanja koeficijenata za mirovine podobnima koji su platili mito, do tog da su se na javnim natječajima zapošljavali podobni ljudi pa sve do toga da su se preko javnih nabava izvlačili milijuni iz HZMO-a, rekao je Vucelić.

Ustvrdio je kako je to primjer koji pokazuje da jedan korumpirani ministar zamjenjuje drugog korumpiranog ministra.

Vucelić je rekao da su zaposlenici HZMO-a podnijeli kaznenu prijavu protiv Aladrovića 13. lipnja 2018. i Živi zid u pismu naslovljenom "Vapaj iz HZMO-a" zamolili za pomoć. U tom pismu, moleći za anonimnost, naveli su da je Aladrović kao ravnatelj HZMO-a odgovoran za "dosad neviđeni stupanj kriminala u Zavodu".

Glasnogovornik HZMO-a izjavio je Hini da su dobili rješenje Uskoka u kojem stoji da su sve optužbe odbačene.