Europski ministri unutarnjih poslova bez dogovora o redistribuciji migranata

Njemačka i Francuska u četvrtak nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama Europske unije o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražitelji azila spašeni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji koja se teško nosi s velikim brojem dolazaka.

No njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je kako je na tim neformalnim razgovorima s europskim kolegama u Helsinkiju ipak postignut napredak.

Mislim da smo, s obzirom na veoma različita stajališta na početku rasprave, postigli velik korak naprijed, kazao je Seehofer i izrazio optimizam da se do početka rujna može pronaći privremeno rješenje.
Njegova finska kolegica Maria Ohisalo rekla je pak da su razgovori tek početak i da je potrebno još rada.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner otkrio je kako su neki ministri odbili primiti migrante, drugi pozvali na veću solidarnost, a neki izrazili zabrinutost o davanju poticaja migrantima da krenu na opasan put preko mora.

Razgovori će se nastaviti na susretu ministara vanjskih i unutarnjih poslova u ponedjeljak u Parizu, naglasio je Castaner i dodao kako je cilj okupiti 15 članica.

Europska unija dugo pokušava pronaći zajednički odgovor na priljev migranata iz sjeverne Afrike preko Sredozemlja, kao i oko nužnih reformi sustava azila.

Privremeni, ad hoc sporazum služio bi kao most dok se ne dogovore nova pravila, rekao je povjerenik Europske komisije za migracije Dimitris Avramopoulos i istaknuo potrebu stvaranja mehanizma za redistribuciju migranata.

Italija je dosad primila najviše migranata s mora, no vlada u Rimu prošle je godine tomu stala na kraj zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.

Ministri nekoliko država pohvalili su talijansku politiku obrane granica koja je pridonijela velikom smanjenju broja dolazaka u Europu i smrtnih slučajeva na Mediteranu, napisao je tijekom razgovora na svom profilu na Twitteru talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik desne Lige Matteo Salvini.

No Salvini se u srijedu sukobio sa svojim kolegama iz Francuske i Njemačke zbog pitanja točki iskrcaja migranata. Prema priopćenju iz Salvinijeva ureda u četvrtak, Pariz i Berlin zagovarali su dokument kojim bi se utvrdilo da zemlje na prvoj liniji na Mediteranu imaju primarnu odgovornost primati migrante s mora. Italija i Malta to su odbacile.

Ured talijanskog ministra smatra kako bi se time diljem Europe raspodijelili samo tražitelji azila, a da bi Malti i njegovoj državi ostali "ilegalci" koji bi se teško redistribuirali.

Salvini je pozvao i na dodatne inicijative kojima bi se spriječilo migrante da krenu na put prema Europi, kao i na povratak onih koji nemaju pravo boravka u EU-u, tražeći stvaranje liste "sigurnih država" za automatsko vraćanje.

Seehofer je istaknuo kako se zabrinutost Italije i Malte moraju ozbiljno shvatiti i zaključio kako je cijela rasprava besmislena ako se oni kojima je potrebna zaštita nemaju gdje iskrcati. Njemačka ne može ponuditi luku, rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će se na susretu na Malti početkom rujna postići dogovor.