Barban: vatrogasci i kanader lokalizirali požar

U gašenju požara između Barbana i Puntere uz vatrogasce je sudjelovao i kanader, doznaje se od zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića.Prema njegovim riječima, u gašenju požara koji je buknuo na teško pristupačnom terenu, zbog čega je i zatražena intervencija kanadera, sudjelovalo je dvadesetak vatrogasaca iz Pule, Vodnjana, Marčane i Sutivanca te osam vozila. Ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti za ljude i imovinu, rekao je Karlović.

Požar koji je oko 15 sati buknuo na području sela Radeka Polja također je lokaliziran zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, a u njemu su izgorjela oko četiri hektara gustoga niskog raslinja. Uzroci požara moraju se tek utvrditi, no prema riječima zapovjednika Klaudija Karlovića važno je da su oba lokalizirana i stavljena pod nadzor prije večeri.

Prema priopćenju MORH-a, požar u Istri gasio je protupožarni zrakoplov kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske, i to je danas treći požar na kojem su angažirane zračne protupožarne snage.
Lokalizirani požari kod Drniša

Dva su požara kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji (Biočić-Paklari i Mirlović Polje-Ružić) lokalizirana, a tu su bila angažirana tri protupožarna zrakoplova airtractora AT-802.

Letačke protupožarne posade na području Drniša provele su oko sedam sati, a izbacile su više od 60 tona vode. Pilot airtractora koji je sudjelovao u gašenju, satnik Bruno Cifrek Kolarić, rekao je kako su vrlo brzo zaustavili širenje prvog požara, a vodu su uzimali na Visovcu.

Djelovali smo koordinirano i učinkovito. Ubrzo smo dobili dojavu o novom požaru koji je vjerojatno buknuo zbog udara groma te smo krenuli gasiti i to požarište. Nevrijeme se pojačavalo, no ipak smo ih uspjeli lokalizirati, rekao je satnik Cifrek Kolarić i dodao da su vatrogasci i dalje na terenu.