Kosovski premijer Ramush Haradinaj dao ostavku

Kosovski premijer Ramush Haradinaj dao je ostavku nakon što je pozvan da se u svojstvu osumnjičenog pojavi na sudu u Den Haagu, javlja Al Jazeera.

Na konferenciji za novinare rekao je da nije optužen, nego da je pozvan da se pojavi na sudu u Den Haagu u svojstvu osumnjičenog i da ovim činom želi odvojiti funkciju premijera od Ramusha Haradinaja

Dodao je kako je na predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da sad počne konzultacije s parlamentarnim strankama i odredi datum novih izbora.

- Na sljedećim izborima ćemo se kandidirati i ja i moja stranka, ali nisam mogao  voditi zemlju u ovakvoj situaciji zato što bi to otežalo položaj Kosova, naveo je Haradinaj.

Ovo je drugi put da Ramush Haradinaj podnosi ostavku na mjesto premijera kao osumnjičeni za ratne zločine. Godine 2005. dao je ostavku na mjesto premijera nakon što je Međunarodni sud u Den Haagu podnio optužnicu za ratne zločine.

Haradinaj, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), na čelu kosovske vlade bio je od rujna 2017. godine.

Specijalni sud za Kosovo zadužen je za istrage navodnih zločina koje je OVK počinio nad Srbima na Kosovu od 1998. do 2000., a koje nije istraživao Haški sud koji je u prosincu 2017. prestao s radom.