Rekordan broj izlazaka iz kršćanskih crkava u Njemačkoj

Dvije najveće crkve u Njemačkoj, Katolička i Protestantska, objavile su u petak da bilježe rekordan broj odlazaka vjernika.

-
Katoličku crkvu u Njemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 posto u odnosu na godinu prije, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Tajnik konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend zabrinjavajućim i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloljetnika unutar crkve prošle godine.

- Mnogi nam ne vjeruju da konzekventno i odlučno djelujemo protiv počinitelja u vlastitim redovima, rekao je Langendoerfer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, Protestantska crkva Njemačke u Hannoveru je priopćila da ju je lani napustilo 220.000 vjernika, jedanaest posto više nego 2017.

Predsjednik Vijeća Protestantske crkve Heinrich Bedford-Strohm objasnio je da je svaki izlazak iz crkve bolan, ali da danas vjernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

- Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju crkve, rekao je Bedford-Strohm. 

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske crkve Christian Pfeiffer smatra da je i crkveni porez u Njemačkoj jedan od razloga napuštanja crkve.

- Za razliku od SAD-a, crkva se u Njemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza, što je možda čini tromom, rekao je Pfeiffer.

Usprkos padu broja vjernika, zbog trenda povećanja plaća i povoljne gospodarske situacije prihodi od crkvenog poreza nisu se smanjili. U Njemačkoj pripadnici jedne od dviju crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi 8 do 9 posto od poreza na prihod.

Katolička crkva trenutačno ima 23, a Protestantska 21 milijun vjernika.