Iranska revolucionarna garda zaplijenila britanski tanker

Iranska revolucionarna garda u Hormuškom je zaljevu zaplijenila naftni tanker pod britanskom zastavom, javljaju iranski mediji. 

Razlog je, kažu, nepoštovanje međunarodnog pomorskog zakona. Brod su, obrazlažu, dovukli do obale i predali vlastima da provedu istragu.

Do objave o zapljeni došlo je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera "Grace 1".

Vlasnici "Stene Impero" potvrdili su kako ne mogu stupiti u kontakt s brodom, koji je plovio prema Saudijskoj Arabiji, te da je preusmjeren prema Iranu. Tvrtka ističe kako se na brodu nalaze 23 pomorca. Takneru su pristupila "neidentificirana mala plovila i helikopter" u Hormuškom tjesnacu, objavila je tvrtka.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova razmatra pristigla izvješća, a vladin odbor za hitne slučajeve, Cobra, sastaje se u Whitehallu kako bi razgovarao o incidentu, javlja BBC.

Ovaj najnoviji incident događa se u vrijeme pojačanih napetosti između Velike Britanije i Irana.

Washington osudio iransku zapljenu britanskog tankera

Sjedinjene Države osudile su "sve nasilnije metode" Irana pošto su iranski Čuvari revolucije priopćili da su u Hormuškom tjesnacu "zaplijenili" britanski naftni tanker.

Američki predsjednik Donald Trump je usto u obraćanju iz Bijele kuće natuknuo novinarima da je Teheran možda zaplijenio još jedan brod.

- Možda je jedan, a možda su i dva, rekao je ne navodeći druge pojedinosti. Dodaje da će SAD "razgovarati" i "surađivati s Velikom Britanijom" u vezi s britanskim tankerom.

- Ovo je drugi put u tek nešto više od tjedan dana da je Velika Britanija na meti sve nasilnijih metoda iranskog režima, rekao je nešto ranije u priopćenju Garett Marquis, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. "SAD će i ubuduće surađivati sa svojim saveznicima i partnerima kako bi svoju sigurnost i interese obranili od štetnog ponašanja Irana", istaknuo je.