Prve primopredaje ministarskih dužnosti

Prve primopredaje ministarskih dužnosti obavljene su nakon današnje saborske potvrde. U Ministarstvu uprave dužnost je od Lovre Kuščevića preuzeo Ivan Malenica, dok je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dužnost od Marije Pejčinović Burić preuzeo Gordan Grlić Radman.

- Sabor dao potporu novim ministrima, svi prisegnuli
- Saborski odbori podržali Grlića Radmana za novog šefa diplomacije
- Odbor za Ustav podržao Malenicu

Novoimenovani ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je da će se maksimalno posvetiti pripremama za hrvatsko predsjedanje EU-om 2020., što će biti velik izazov za koji je već sada spreman cijeli tim iskusnih diplomata.

- Kontinuitet postoji, idemo dalje, kazao je Grlić Radman. Objasnio je da je to za njega vrlo jednostavna situacija jer se s Pejčinović Burić dugo poznaje, budući da su oboje godinama u diplomaciji.

Hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovini 2020. izvanredna je prilika za dogovor s Njemačkom o zajedničkom djelovanju, s obzirom na to da će ta zemlja biti iduća predsjedateljica, rekao je novinarima.

Grlić Radman tvrdi da je zapravo već sada sve spremno za predsjedanje.

- U ožujku je donesen akcijski plan o pripremama i provedbi, pa će slijedom toga u prosincu Vlada odobriti nacionalni program koji će uključivati agendu i prioritete predsjedanja, rekao je.
Novi šef hrvatske diplomacije smatra vrlo važnim to što je od Pejčinović Burić naslijedio dobar tim iskusnih diplomata i veleposlanika pa stoga pripreme odlično napreduju.

Već sada se točno zna koliko će biti konferencija i kakve prirode uključujući dva summita od kojih će jedan biti posvećen zapadnom Balkanu, a drugi istočnom partnerstvu.

U Hrvatskoj će se tim povodom 2020. okupiti čak 42 šefa država ili vlada i to će biti najveći politički skup u Europi, najavio je Grlić Radman.Ivan Malenica, novi ministar uprave, najavio je da od idućega tjedna počinje s poslom. Lovro Kuščević čestitao je Malenici te kazao da ga upoznaje s projektima koji su u tijeku, istaknuvši da je ministarstvo ostavio u puno boljem stanju nego što ga je zatekao.