"El Chapo" u najstrože čuvanoj kaznionici

Meksički narkobos Joaquin Guzman, poznatiji pod imenom El Chapo, prebačen je u petak u najstrože čuvanu kaznionicu "Supermax" u Coloradu, nakon što mu je dva dana prije na sudu u New Yorku izrečena kazna doživotnog zatvora.

Guzmanov odvjetnik Jeffrey Lichtman potvrdio je za Denver Post da je taj 62-godišnjak rano u petak odvezen s tajnog mjesta u New Yorku u savezni zatvor u Florenceu, u Coloradu.

Kao i drugi zatvorenici, Guzman će vjerojatno biti zatvoren oko 23 sata dnevno u samicu koja ima uski prozor visok oko 1 metar te je smješten tako da se vidi jedino nebo.

Moći će gledati TV u svojoj ćeliji te će imati pristup vjerskim službama i obrazovnim programima.

Zatvorenici se ondje ne mogu kretati bez pratnje, a posebna ograničenja koriste se kako bi se osiguralo da zatvorenici ne mogu utjecati ili prijetiti izvan zatvorskih zidova. Zatvorenici se u Supermaxu prebrojavaju najmanje šest puta dnevno.

"El Chapo" će u zatvoru poznatom kao "Alcatraz na Stjenjaku" provesti ostatak svog života. Zatvor se nalazi oko 185 kilometara južno od Denvera, a otvoren je 1994. te je u njemu oko 370 zatvorenika.

Kao "cimeri" će ga dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan "Unabomber" te također domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. dignuo u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Cityja, pri čemu je poginulo 168 osoba, a više od 800 je ozlijeđeno.

Među njima su i Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik Al-Qa'ide poznat kao "bombaš s cipelama", koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama, te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona.

Guzman je u srijedu u njujorškom Brooklynu proglašen krivim za vođenje kriminalne organizacije koja je u SAD prokrijumčarila na tone narkotika te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora i dodatnih 30 godina koje su prema zakonu obvezne.

Guzman je u veljači proglašen krivim za krijumčarenje nekoliko tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, kao i za sudjelovanje u više krvavih urota kao jedan od vođa zloglasnog narkokartela Sinaloa.

Prije nego što je uhićen 2016., Guzman je dvaput pobjegao iz najstrože čuvanih meksičkih zatvora.