Zaštićeni najmoprimci plaćat će punu stanarinu


Propali su i posljednji pokušaji zaštićenih najmoprimaca da ospore zakon prema kojem će od rujna 2023. vlasnicima stanova u kojima desetljećima žive morati plaćati stanarinu prema tržišnim kriterijima, objavio je Večernji list.

Ustavni sud zaključio je da se prigovori svode na argumente odbačene još 2016. te ustrajao u stajalištu da vraćanje na stare modalitete nema uporišta u Ustavu.

U odluci se podsjeća kako je lani zakonom uređen prijelazni režim nakon kojega će se potpuno napustiti ne samo koncept stanarskih prava (koji je ukinut još 1996.) nego i pravni institut zaštićenog najma, ističe Večernji list.

Tom odlukom Ustavnog suda potvrđena je ustavnost zakonskih odredbi prema kojima se visina najma za zaštićene najmoprimce svakog rujna tijekom pet godina uvećava za iznos 1,20 puta veći od najamnine koju su zaštićeni najmoprimci plaćali na dan 31. kolovoza 2018. U rujnu 2023. zaštićeni najmoprimci bit će dužni iseliti se iz stanova ako s vlasnicima stanova u međuvremenu ne dogovore otkup stana ili sklope novi ugovor o najmu.

Vlasnici stanova tako će, nakon dugih desetljeća, ponovno moći raspolagati svojom imovinom, za koju su im zaštićeni najmoprimci plaćali stanarinu koja je u mnogim slučajevima bila manja od pričuve koju su vlasnici morali plaćati za uzurpirane stanove, piše Večernji list.