Razgovor Britanaca i Iranaca uoči otmice

Iran je izvijestio da su 23 člana posade britanskog tankera, zaplijenjenog u Hormuškom tjesnacu, na sigurnom i dobro. Istodobno, u javnosti se pojavio tonski zapis razgovora britanske fregate Montrose i iranskih patrolnih brodova neposredno prije nego što su zaplijenili britanski tanker.

Tonski zapis koji je medijima dostavila privatna britanska tvrtka za pomorsku sigurnost donosi ključne dijelove komunikacije između iranskog patrolnog broda, tankera Stena Impero i britanske fregate koja je od tankera udaljena oko sat vremena plovidbe.

- IRANSKI PATROLNI BROD: "Ako izvršite naredbu, bit ćete sigurni, promijenite svoj pravac za 360 stupnjeva, odmah!"

- BRITANSKI HMS MONTROSE: "Gospodine, ponavljam, ako prolazite kroz međunarodni prolaz, po međunarodnom pravu ne smijete biti ometani."

- IRANSKI PATROLNI BROD: "Nije riječ ni o kakvom izazivanju. Želimo pregledati brod iz sigurnosnih razloga."

- BRITANSKI HMS MONTROSE: "Gospodine, vaš zahtjev koji odašiljete tankeru Stena Impero (NERAZUMLJIVO) ograničiti ili mu zapriječiti prolazak. Vi ne smijete ograničavati, ometati, otežavati ili priječiti prolazak broda Stena Impero."

- IRANSKI PATROLNI BROD: "Stena Impero, sada (NERAZUMLJIVO) udaljenost za ukrcavanje. Ako izvršite naredbu, bit ćete sigurni, promijenite odmah svoj pravac za 360 stupnjeva."

Nekoliko trenutaka poslije Iranska revolucionarna grada iz helikoptera se ukrcala na tanker i stavila ga pod svoju kontrolu. Brod je i danas usidren u iranskoj luci, na njemu su svi članovi posade. Vlasnik broda tvrdi: navigacijski uređaji pokazuju da je tanker bio u međunarodnim vodama. No britanska vlada navodi da je brod ipak zaplijenjen u teritorijalnim vodama druge države.

Već drugi dan Britanija najavljuje oštar odgovor, ali odbacuje vojno rješavanje problema. Zahtijeva da brod  odmah oslobode.