Novi ministri preuzeli resore

Nakon što su Gordan Grlić Radman te Ivan Malenica već preuzeli svoje resore, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo uprave, preostali novi ministri to su učinili danas. Od svih se očekuje da s poslom počnu bez uobičajenih sto dana poštede jer pred sobom imaju samo malo više od godinu dana mandata, a čekaju ih mnogi izazovi.
Među prvima koja je jutros došla predati ministarstvo je Nada Murganić.

- Nismo li se mi razišli? - upitala je novinare dolazeći na primopredaju.

- Sada kad sam se vozila sjetila sam se svog prvog dana kada sam došla u Ministarstvo, kada je bila primopredaja između mene i ministrice Bernardice Juretić. Ta primopredaja je prekinuta jer je u Saboru bila stanka, jer 600 osoba s invaliditetom je ostalo bez asistenata i ja tada, već s tri sata ministarskog staža, sam to morala ići hitno rješavati. Bila je ubrzo presica i našli smo jedno prelazno rješenje. I evo, kako je tada počeo moj radni dan u ministarstvu, moj mandat, tako je i završio. Uvijek je bilo nekakvih hitnih intervencija - dodala je.

Ministrica u odlasku najavila je da će aktivirati zakonsko pravo 6 + 6, prema kojem će šest mjeseci primati punu plaću, i nakon toga pola plaće još šest mjeseci.

- Danas ćemo još neke stvari dovršiti i onda, nadam se da ćemo svi skupa, pa i vi, otići malo na godišnji - kazala je novinarima.

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je Vesna Bedeković, koja kaže kako je resor vrlo kompleksan.

- Najprije ću danas preuzeti resor, a ono što kanim i namjeravam prije svega je nastaviti kontinuitet na kojem je radila kolegica Nada Murganić i ostvarivati ciljeve koje je ona zacrtala, a to su ujedno i ciljevi Republike Hrvatske - poručila je.

Podsjetimo, novi ministar uprave je Ivan Malenica, ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će Gordan Grlić Radman. Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića.

Umjesto Pavića, na mjestu ministra rada sada je Josip Aladrović, koji je najavio obnovu dijaloga sa sindikatima vezano za inicijativu da se raspiše referendum protiv mirovinske reforme.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavljuje pak izradu nove razvojne strategije, ali i veću potporu ribarima.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u ponedjeljak je obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Marka Pavića i novoimenovanog ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića, kojemu je Hrvatski sabor u petak iskazao povjerenje.

Prilikom primopredaje Aladrović je zahvalio novoimenovanom ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Paviću na postignutim rezultatima i realiziranim projektima, kaže se u priopćenju ministarstva.

- Zahvaljujem ministru Paviću na dosadašnjoj suradnji. Puno je započetih projekata koje ćemo uspješno realizirati, ali i izazova s kojima ćemo se suočiti, rekao je Aladrović.