Iran tvrdi da je uhitio CIA-ine špijune; stigao je žestok odgovor Trumpa

Iran je u ponedjeljak objavio da je uhitio 17 špijuna koji rade za CIA-u i neke od njih osudio na smrt, a Washington tvrdi da se radi o lažima, prenose agencije u ponedjeljak.

Ministarstvo informiranja je reklo da su osumnjičeni prikupljali informacije u ključnim sektorima, uključujući vojni i nuklearni.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je iranske tvrdnje i rekao kako je navod "potpuno lažan".

- Navodi o iranskom zarobljavanju špijuna CIA-e potpuno su lažni. Nula istine. Samo još laži i propagande (kao i njihov oboren dron) religijskog režima koji propada i ne zna što učiniti. Njihova je ekonomija mrtva i postat će još gora. Iran je totalni nered, napisao je Trump na Twitteru.Istovremeno, Velika Britanija je najavila da će tražiti osnivanje europske pomorske zaštitne misije kako bi osigurala siguran prolaz brodova kroz Hormuški tjesnac, nakon što je Iran zauzeo britanski brod, što je London označio činom "državnog piratstva".

Prošli tjedan je Iran u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.

- Po međunarodnom pravu Iran nije imao pravo opstruirati prolaz broda, a kamoli se ukrcati. Stoga je to čin državnog piratstva, rekao je pred parlamentom britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Tražit ćemo formiranje europske pomorske zaštitne misije kako bi zaštitili siguran prolaz posade i tereta u toj ključnoj regiji, rekao je Hunt. Dodao je da je Velika Britanija vodila konstruktivne razgovore o pomorskoj misiji, s nizom zemalja u posljednjih 48 sati.

Iransko ministarstvo za obavještajni rad je, kako je ranije prenijela državna televizija, razbilo špijunsku mrežu CIA-e i uhitili 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije "časnika CIA-e" koji su bili u kontaktu s uhićenima.

Prema navodima ministarstva, "identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (...) gdje su prikupljali povjerljive informacije".

Akcija suzbijanja špijunske mreže izvedena u ožujku 2019., navelo je ministarstvo u priopćenju.

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija vjerskom režimu u Teheranu, a koje su stupile na snagu početkom svibnja, a stanje se zakuhalo i u Hormuškom tjesnacu kojim prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Prošli tjedan je Iran, navodeći kao razlog "nepoštivanja međunarodnog pomorskog prava", u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.