Umirovljenici: Diskriminiraju nas neki gradovi na moru

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) optužili su lokalne vlasti nekih gradova na moru za diskriminaciju umirovljenika, kojima u vrijeme turističke sezone onemogućuju dolazak autobusima na jednodnevne izlete na more.

Najnoviji povod za takvu reakciju je odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašica kojom je obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih 300 povećana na čak 1000 kuna dnevno.

- Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine umirovljenika, dodatni iznos troškova dovodi u pitanje organiziranje izleta udruga umirovljenika, kojima se nastoji omogućiti odlazak na more umirovljenicima osuđenim na siromaštvo - stoji u priopćenju MUH-a i SUH-a.

S obzirom na to da su i neki drugi gradovi na moru uveli takav namet, MUH i SUH zahtijevaju da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila ljudska prava umirovljenika i starijih osoba, a ne da se, ističu, u provedbi diskriminatornih odluka lokalnih vlasti, uz komunalne redare, angažiraju čak i djelatnici MUP-a.

Napominju kako turistički gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i dr. dodatno diskriminiraju već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za takav odmor i opuštanje, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup moru bar na jedan dan.

- MUH i SUH zatražit će raspravu o tom problemu na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba, dok će s osobitom pozornošću pratiti reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade - kaže se u priopćenju.