Hrvatska opet "top tema" u BiH: Šarović kritizira Dodika

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je i čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) pozvao je u ponedjeljak Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da ponovno razmotri pitanje Pelješkog mosta i navodnog smještaja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori nakon medijskih napisa da se Hrvatska već odlučila za tu lokaciju na granici s BiH.

- Skupština RS-a blokirala moguću tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta
- Dodik će blokirati Komšićevo pokretanje spora oko Pelješkog mosta


- Bosna i Hercegovina nema drugog izbora već da Predsjedništvo pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, koje je od golemog značaja za cijelu zemlju posebno Novi Grad, Kostajnicu i druge granične općine, ali i pitanje izgradnje Pelješkog mosta ponovo stavi na svoj dnevni red i zauzme jasan stav, rekao je ministar Mirko Šarović u Banja Luci.

Po njemu je bila ishitrena prošlotjedna odluka srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika da uloži entitetski veto nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske stavila izvan snage odluku koju su bošnjački i hrvatski član državnog vrha Šefik Džaferović i Željko Komšić donijeli preglasavanjem sa zahtjevom da se obustavi izgradnja Peljepkog mosta do razgraničenja dviju država na moru.

Šarović je pojasnio kako vlastima BiH nakon najave izgradnje odlagališta otpada 'ne preostaje ništa drugo nego ponovno na sjednici Predsjedništva BiH' aktualizirati prijeporna pitanja s Republikom Hrvatskom.

Danas je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio otvoreno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojemu je zatražio poduzimanje mjera za zaustavljanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici s BiH.