Nadzornim kamerama protiv prometnih nesreća

Najvažnije izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji ovih dana stupa na snagu javnosti je predstavila Policijska uprava međimurska. Izvijestili su i o stanju sigurnosti tijekom vikenda u kojem je održan festival Forestland.

Festival elektroničke glazbe posjetilo je više tisuća partijanera. Iako nije bilo remećenja javnog reda i mira - policija je - imala posla. Zabilježeno je čak pedesetak zapljena droge.

- Podignuto je 35 optužnih prijedloga i naloga temeljem Zakona o suzbijanju zloupotreba droga. Zaplijenjeno je 86 grama marihuane, 2.9 grama ecstasyja i 2.6 grama amfetamina, kazala je Danijela Turk iz PU međimurske.

Sabor je prihvatio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se propisuju strože kazne, pa čak i mogućnost oduzimanja vozila recidivistima.

- Vozač koji se u naselju vozi brzinom većom od 50 km/h od dopuštene nova stroža popisana kazna je 10.000-20.000 kn ili kazna zatvora od 60 dana, rekla je Alenka Hošnjak iz Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU međimurskoj.

Da bi smanjili broj nesreća, uz stalni policijski nadzor, u Međimurju su na nekoliko najfrekventnijih lokacija postavili - fiksne kamere. Nadzorne kamere i pojačan nadzor na prometnicama očito imaju učinka jer se broj prometnih nesreća i prekršaja posljednjih mjesec dana smanjio za - petinu.