Toplinski val u Europi, padat će rekordi

Sjeverozapadna Europa ovaj se tjedan priprema na nastavak ljetnih vrućina kakve su vladale potkraj lipnja, pogotovo u Parizu. Taj je grad uveo treći od četiri stupnja plana obrane od vrućina.

- Tjedan kao rijetko koji u ovom dijelu srpnja
- Nevrijeme u Splitu: temperatura za sat vremena pala 14 stupnjeva


Od Francuske preko Beneluxa do Njemačke meteorološke službe izdale su upozorenje. Temperatura će u srijedu ili četvrtak ponovno dosegnuti 40 Celzijevih stupnjeva, a zatim će potkraj tjedna pasti.

U Francuskoj bi toplinski val mogao trajati kraće nego u lipnju. Naime, 28. lipnja srušen je apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stupnjeva. Ovaj se put ne očekuje 45 ili 46 Celzijevih stupnjeva, ali bi se u sjevernoj polovini zemlje mogla mnogo više osjetiti vrućina, objavio je Meteo-France.

- U četvrtak se u Parizu predviđa 41, pa i 42 stupnja, uz veliku vjerojatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stupnja zabilježen 1947., rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

Francuska prijestolnica uvela je treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje dvorana za osvježenje u javnim objektima te postavljanje privremenih fontana i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, na koje najviše utječu ljetne vrućine. Naime, 2003. samo su u Francuskoj vrućine odnijele 15.200 života.

Četrdesetak stupnjeva očekuje se i u gradovima u središnjoj Italiji i na sjeveru zemlje, pogotovo u Firenci i Ferrari. No jug i središte Europe ovaj će put biti pošteđeni.

- U četvrtak će vrućina zahvatiti zemlje Beneluxa. Moguće je da će u tim državama prvi put temperatura dosegnuti 40 Celzijevih stupnjeva i više, rekao je Jobard.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao upozorenje zbog velike vrućine, koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je, pak, objavila "narančasto" upozorenje za četvrtak i petak, ali samo na zapadu zemlje.

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje, gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Najviša izmjerena temperatura u Hrvatskoj 42,8 stupnjeva

Prema podacima DHMZ-a, najviša temperatura u Hrvatskoj izmjerena je 4. kolovoza 1981. u Pločama, i to 42,8 stupnjeva. Na drugom je mjestu Karlovac, gdje su davne 1950. izmjerena 42,2 stupnja. Treći je Knin, gdje su 22. kolovoza 2000. zabilježena 41,4 stupnja.