Južna Koreja ispalila hice upozorenja na ruski vojni zrakoplov

Južnokorejska vojska ispalila je dva hica upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu koji je u utorak ušao u južnokorejski zračni prostor, priopćili su iz Ministarstva obrane u Seulu.

Prvi je to put da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor, rekao je dužnosnik ministarstva. Ministarstvo je objavilo da je južnokorejski zračni prostor povrijedilo i kinesko zrakoplovstvo.

Vojni zrakoplov jedna je od tri ruske letjelice koje su ušle u korejsku obrambenu identifikacijsku zračnu zonu (KADIZ) rano u utorak. Dva kineska vojna zrakoplova također su ušla u KADIZ, objavilo je ministarstvo obrane.
Ruski i kineski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

Vlada Južne Koreje uložit će službene pritužbe Kini i Rusiji zbog povrede zračnog prostora, rekli su iz ministarstva obrane u Seulu.

Južnokorejska vojska tvrdi da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor nešto nakon 9 sati ujutro iznad otočja Dokdo koje je pod njihovom okupacijom, a koji Japan također smatra vlastitim teritorijem te ga nazivaju Takeshima.

- Južnokorejska vojska poduzela je vojne taktičke radnje koje uključuju ispaljivanje baklji i hica upozorenja", poručili su iz ministarstva obrane.
Ruski zrakoplov napustio je južnokorejski zračni prostor, no 20 minuta kasnije ponovno je ušao u taj prostor zbog čega su Južnokorejci ispalili još jedan hitac upozorenja.

Mediji prenose da se radilo o ruskom borbenom zrakoplovu.

Iz ministarstva su rekli kako su južnokorejski zrakoplovi "obavili uobičajene radnje" kao odgovor na povredu zračnog prostora, bez davanja dodatnih detalja.

Rusija i Kina odbacile optužbe o povredi južnokorejskog zračnog prostora
Rusija i Kina u utorak su odbacile optužbe da su njihovi vojni zrakoplovi  povrijedili južnokorejski zračni prostor a Rusija je i optužila južnokorejske vojne zrakoplove za izvođenje opasnih manevara kojima su zaprijetili njihovim letjelicama.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da južnokorejska identifikacijska zračna zona nije teritorijalni zračni prostor te sve zemlje imaju slobodu kretanja unutar te zone.

I Japan, uz J. Koreju, podignuo avione kako bi presreo ruske i kineske zrakoplove

Japanska vojska u utorak je objavila da je poslala svoje borbene zrakoplove kako bi prepriječili put ruskim i kineskim avionima, uključujući i onaj ruski na koji su južnokorejske snage ispalile hice upozorenja nakon što je ušao u zračni prostor iznad otočja kojeg svojataju i Seul i Tokio.

Japan, kao i Južna Koreja, identificirao je dva kineska bombardera H-6 i dva ruska bombardera TU-95 koji su letjeli iznad mora između dviju država.

Zabilježen je i let ruskog izviđačkog zrakoplova A-50 na kojeg je Južna Koreja ispalila hice upozorenja jer je prošao blizu otočja u Koreji poznatog kao Dokdo, a u Japanu kao Takeshima. Obje države tvrde da im pripada taj maleni teritorij koji, po pisanju Reutersa, naočigled nema gospodarsku vrijednost, no koji je smješten usred ribarskog područja te se možda nalazi na ležištu prirodnog plina.

Tokio je zbog kritizirao Seul zbog djelovanja protiv ruskog zrakoplova.

- Takeshima je japanski teritorij, rekao je u utorak japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono.

- Japan je taj koji bi trebao djelovati protiv ruskog aviona koji je ušao u njegov zračni prostor. Južnokorejsko djelovanje je u suprotnosti s japanskim stavom, dodao je. Tokio je zbog te situacije uložio prosvjed i Južnoj Koreji i Rusiji.