Uskok u splitskoj "Čistoći" zbog "kolektivnih kaznenih djela"

Policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) jutros je počeo uhićenja u splitskoj komunalnoj tvrtki Čistoća, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Više osoba, među kojima je i direktor tvrtke Ante Aleksić, privedeno je na obavijesni razgovor.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je da je u splitskoj komunalnoj tvrtki Čistića uhićeno "više osoba".

- Izvidi se provode zajedno s Uskokom, radi se o kolektivnim kaznenim dijelima, mogu samo reći da je više osoba uhićeno, kazao je Milina prilikom obilaska državne granice u sisačko-moslavačkoj županiji.

Od izvora bliskih istrazi ranije se doznalo da je PNUSKOK u utorak ujutro počeo uhićenja u splitskoj komunalnoj tvrtki Čistića.

U policiji nisu željeli govoriti o detaljima akcije jer je riječ o slučaju iz nadležnosti Uskoka, a prema nesužbenim podacima u tijeku su uhićenja, ali i pretrage ureda i stanova na splitskom području.

Inspektor PNUSKOK-a jutros je tražio od direktorice Operativne službe Ljubice Vrdoljak da osigura zamjenu za bageristu i poslovođu odlagališta Karepovac kako bi s njima mogli obaviti razgovor, potvrdila je Vrdoljak za HRT.

- Kako nisam odgovorna za odlagalište uputila sam na poslovođu transporta da osigura zamjenu u slučaju da moraju otići na razgovor. Navodno je riječ o anonimnoj prijavi vezano za Karepovac, kaže Vrdoljak.

Možda je odloženo nešto što nije trebalo biti ondje, pretpostavlja Vrdoljak i navodi kako je šokirana jutrošnjim događajima. Možda se, kako kaže, u ovome očituje dio zloće ljudi.
U središtu istrage je odlaganje otpada na samom Karepovcu uz izbjegavanje nadzora. Radnici su uz znanje direktora primali kamione s građevinskim i drugim otpadom, ali to nisu registrirali i naplaćivali naknade. Uhićenja su pripremana nekoliko mjeseci, umiješane osobe su bile praćene i prisluškivane. Šteta za tvrtku Čistoća i posredno za splitski gradski proračun procijenjena je na nekoliko milijuna kuna piše tportal.

Prema pisanju tportala policija je obavila niz razgovora u upravnoj zgradi, ali i na susjednom odlagalištu Karepovac.

Nakon nešto više od sat vremena s njima su se - pretpostavlja se na dodatne razgovore - otišli jedan poslovođa i nekoliko radnika, a nešto prije deset sati i direktor tvrtke Ante Aleksić, navodi portal.

Neslužbeno, pretražuju se uredi i stanovi na splitskom području.

Završena prva faza sanacije Karepovca

Splitski dogradonačelnik Nino Vela danas nije odgovarao na pozive.