Hrvatski vojnik poginuo u Afganstanu, dvojica ranjena!

Jutros se u Afganistanu bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u kojima su bili hrvatski vojnici. Od teških ozljeda preminuo je skupnik Josip Briški iz Sesveta, rođen 1992.. Dvojica naših vojnika teško su ranjena, ali izvan su životne opasnosti. Napad, za koji su odgovornost napad preuzeli talibani, najteži je na naše vojnike u 16 godina koliko je Hrvatska dio mirovne misije u toj ratom opustošenoj zemlji. 

- Ministar obrane i predsjednica RH rade na tome da tijelo što prije bude prevezeno u Hrvatsku. Više informacija imat ćemo tijekom noći ili sutra ujutro. Dvojica ranjenih vojnika su medicinski zbrinuti i dobro su. Kada oni budu spremni, bit će preveženi u Hrvatsku, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Specijalnih snaga Hrvatske vojske. Više pročitajte ovdje.

U napadu su ozlijeđena tri hrvatska vojnika. Vojnik koji je preminuo, zadobio je teške ozljede glave. Ostala dvojica imaju teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti. Kod jednog vojnika se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Iz MORH-a su rekli da su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila. Oko 8 sati krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u hrvatsko vozilo, kažu iz MORH-a. - Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda je preminuo. Istraga o napadu je u tijeku, priopćeno je iz MORH-a. U tijeku su intenzivne pripreme za transport poginulog vojnika i dvojice ozlijeđenih u Hrvatsku. Sutra u Afganistan kreće tim MORH-a i Oružanih snaga na čelu sa brigarnim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio podršku ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta.

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je da SOA raspolaže prvim podacima vezanim uz jutrošnji napad na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Afganistanu te je najavio njihovu analizu.

- Mentoriranje je djelovanje na vladinoj strani i to je nešto što talibani ne gledaju prijateljski. To je situacija gdje apsolutne sigurnosti nema, smatra pak vojni analitičar portala Orbis.org Igor Tabak. Kaže i da je ovakav tip napada jedna od većih opasnosti. Taj tip napada odnio je, kaže, više života nego same borbene aktivnosti. Malo je zemalja koje nemaju mrtvih u vojnim misijama, kaže Tabak, čiji komentar u cijelosti možete pročitati ovdje.

- Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Bili smo danas kod njihovih obitelji. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. Hrvatska vojska i dalje će se boriti za demokratske vrijednosti, mir i stabilnost u svijetu, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u MORH-u ministar Damir Krstičević. Dodao je kako se radi o izoliranom napadu te da su svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć, zaključio je Krstičević.

Brigadirni general Krešo Tuškan opisao je detaljno napad, pokazavši novinarima i fotografije s mjesta događaja. Rekao je da se u 8.45 po lokalnom vremenu na 200 metara od kampa Lion, prema izvješćima očevidaca, trokolica motocikl s navodnim bombašem samoubojicom zaletio u treće vozilo te je došlo do eksplozije, prevrtanja vozila i ozljede hrvatskih vojnika.

- Najoštrije osuđujemo ovaj događaj. Naši vojnici sudjeluju kao savjetnici i mentori. Njihova zadaća je savjetovati menadžment središta za obuku specijalne policije, kako organizirati i provoditi obuku. Ne sudjeluju u borbama, pomažu razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga. U tom smislu je ovaj napad teško razumljiv, rekao je viceadmiral Robert Hranj.

Izrazi sućuti obitelji preminulog vojnika

Ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog vojnika i uputio sućut obitelji. Napad je na početku današnje sjednice Vlade komentirao i premijer kazavši da je riječ o prvom incidentu ovakve vrste i razmjera u 16-godišnjoj nazočnosti pripadnika HV-a u Afganistanu.

- Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika J. B., koji je nažalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe. Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj, poručila je u brzojavu sućuti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. .

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Briški. "Njegovo ime ostat će trajno zapisano u povijesti hrvatske vojske, na njegovu čast, čast vaše obitelji i svih pripadnika Hrvatske vojske. Moje su misli i molitve s vama u ovom tužnom trenutku, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Sućut obitelji uputio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov. Istaknuo je da je beskrajna plemenitost i dobrota Josipa odvela u Afganistan pomagati drugima. "Ostanite ponosni na svoga Josipa koji će zauvijek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan otac i suprug, sin, brat i unuk divan čovjek i hrabar vojnik", proučio je.

- Gotovo 20 godina Sjedinjene Američke Države i Hrvatska bore se protiv terorizma, zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a. (...) Danas stojimo ovdje ispunjenih tugom i zahvalnošću prema svim onim hrabrim ženama i muškarcima koji riskiraju svoj život nastojeći ovaj svijet učiniti sigurnijim mjestom, stoji u sućuti Američkog veleposlanstva.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je žaljenje zbog stradanja hrvatskih vojnika u Afganistanu poručivši da su oni sposobni i opremljeni, ali da je jutrošnji napad u kojemu su stradala tri vojnika dokaz da je stanje u Afganistanu još opasno. Upitan kako se može povećati sigurnost hrvatskih vojnika, Medved je odgovorio da zna da MORH analizira okolnosti te poduzima sve kako bi se omogućila sigurnost hrvatskih vojnika u misijama.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) izrazio je u srijedu sućut obitelji vojnika HV-a poginulog u Afganistanu kazavši kako takav tragičan događaj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, no mora se napraviti analizu i sigurnosnu procjenu stanja kako bi se donosile daljnje odluke. Više možete pročitati ovdje.

Živi zid poziva na povlačenje hrvatskih vojnika iz misija u svijetu

- Težak i emotivan dan za cijelu Hrvatsku. Živi zid izražava sućut obitelji i prijateljima poginulog hrvatskog vojnika, kao i žaljenje zbog ranjavanja ostale dvojice, kazala je saborska zastupnica Živog zida Snježana Sabolek. Damjan Vucelić poručio je kako je Hrvatskoj vojsci mjesto u Hrvatskoj, a ne u zemljama izvan Hrvatske gdje ratuju za tuđe interese. Živi zid stoga poziva predsjednicu Grabar-Kitarović da povuče sve hrvatske vojnike iz misija u svijetu te da proglasi trajnu neutralnost po uzoru na neke europske zemlje. 

10. hrvatski kontingent sa 104 pripadnika od ožujka u Afganistanu

Deseti hrvatski kontingent (HRVCON) boravi u Afganistanu od ožujka ove godine u sklopu NATO-ove misije "Odlučna potpora", a broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. U sklopu hrvatskog kontingenta u Afganistan je otišao i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a BiH.

Pripadnici 10. HRVCON-a raspoređeni su u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć - Sjever TAAC-N u Mazar-e-Sharifu i Zapovjedništvu misije RS - HQ RS u Kabulu, a uz savjetničke zadaće afganistanske vojske i policije te njihovih institucija za obuku i izobrazbu, pripadnici kontingenta obavljaju zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova te stožerne dužnosti u zapovjedništvima misije. U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF ukupno sudjelovalo 5374 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske.