Vozači autobusa prijete obustavom prometa

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske upozorili su u srijedu na alarmantno stanje u javnom linijskom prijevozu autobusima pozvavši na uvođenje reda u sustav, povećanje plaća vozačima i primjenu EU-ove direktive, inače će obustaviti autobusni promet.

Sindikalci ističu da zbog nereda na tržištu trpe nepravdu i nelojalnu konkurenciju, zbog čega tisuće vozača odlazi iz Hrvatske raditi u inozemstvo. Osim toga, negativna demografska kretanja, smanjena potražnja usluga prijevoza i povećanje troškova dovele su do toga da su neke autobusne linije postale neodržive. Primjerice, prošle godine je ukinuto gotovo 70 linija u Slavoniji.

- Želimo isti status kao i zaposlenici Hrvatskih željeznica - putnički prijevoz, kao zaposlenici Jadrolinije i ostalih pomorskih prijevoznika putnika, uvođenje reda u javni linijski prijevoz putnika autobusima. Želimo i sklapanje granskog kolektivnog ugovora, odnosno da svi rade pod istim uvjetima, poručuju sindikalci.

Hrvatska je zaštitila Jadroliniju i domaće prijevoznike u pomorskom prijevozu putnika i vozila, kao i HŽ - putnički prijevoz od stranih prijevoznika dugogodišnjom koncesijama i osigurala im subvencije, dok se javne linijske prijevoznike autobusima diskriminira.

Traže stoga da se počne primjenjivati EU-ova direktiva koja regulira javni prijevoz putnika autobusima, odnosno donese Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu.

- Tražimo i povećanje plaća vozačima za minimalno 10 posto, kazao je predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak navodeći kako se plaće vozača kreću od oko 3500 do 4000 kuna neto.

Ako od Vlade ne dobiju odgovore vozači autobusa najavljuju obustavu rada, najprije kao upozorenje, a potom i potpunu obustavu prometa autobusnih linija.

Dvije udruge okupljaju 26 prijevoznika koji obavljaju oko 80 posto javnog linijskog prijevoza putnika u Hrvatskoj i zapošljavaju oko 7000 radnika, prvenstveno vozača autobusa.