Šef diplomacije predstavio svoje ciljeve i tim

Gordan Grlić Radman, tjedan dana nakon što je preuzeo dužnost šefa hrvatske diplomacije - predstavio je medijima svoje ciljeve i tim. Najavio je aktivnu vanjsku politiku, osobito gospodarsku diplomaciju. Poručuje da je Hrvatska za povijesnu zadaću predsjedanja Europskom unijom - spremna.

Govoreći o troškovima predsjedanja, otkrio je kako se ministarstvo vodilo praksom prijašnjih predsjedatelja, s naglaskom na zemlje koje su slične Hrvatskoj po gospodarskoj snazi. Procijenio je da će hrvatski troškovi biti nešto veći od 70 milijuna eura, no kako ih je teško precizirati jer su neke javne nabave u tijeku, a neki resori su zatražili dodatna sufinanciranja od EU-a. Otkrio je kako su Bugari potrošili gotovo 80, a Austrijanci 93 milijuna eura. Najavio je da će Hrvatska biti skromnija.

U nastupnom govoru obećao je da će ministarstvo dodatno otvoriti javnosti i medijima nakon što ga je preuzeo od Marije Pejčinović Burić koja je izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Tijekom pedesetak minuta duge konferencije, petog dana svog mandata, ministar je rekao da bi mediji i ministarstvo trebali biti partneri, pa je više puta naglasio da će prema njima biti otvoreniji.  Na kraju obraćanja miistar je predstavio i svoj tim.

Kolinda Grabar-Kitarović primila šefa diplomacije

Ministra vanjskih i europskih poslova primila je i predsjednica Republike. Iz njenog ureda poslano je priopćenje u kojemu stoji da su: razgovarali su o aktualnoj vanjskopolitičkoj situaciji u Europi i svijetu te predsjedanju Hrvatske EU-om u prvoj polovici 2020. Predsjednica je naglasila važnost jačanja službe vanjskih poslova kako bi resorno ministarstvo uspješno zastupalo i branilo hrvatske državne i nacionalne interese te odgovorilo na izazove predsjedanja EU-om.