Manipulacija e-cigaretama

Elektroničke cigarete i uređaji za zagrijavanje duhana ne pomažu u borbi protiv raka, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Pozivaju pozvali pušače i vlade da ne vjeruju tvrdnjama duhanskih kompanija koje "zavaravaju javnost".

Industrija je manipulativnim porukama poput tvrdnji da su njihovi proizvodi dio strategije za "smanjenje štete", pokušala steći dobar ugled, iako cigarete još čine 97 posto globalnog duhanskog tržišta, navodi se u izvješću. Duhanski div Philip Morris International pokušava se nametnuti kao odgovorni partner javnog zdravlja svojom kampanjom "Unsmoke" koja ohrabruje ljude da odaberu bolju opciju, piše WHO.

- E-cigarete koje sadrže nikotin, ali ne duhan, reklamiraju se kao put za prestanak pušenja. No nema dokaza za te tvrdnje, a dokazi iz Sjedinjenih Država pokazuju da su povećali pušenje u mladih ljudi. To je mladim ljudima kao ulaz u svijet pušenja", rekao je Vinayak Prasad, voditelj programa WHO-ova odjela za kontrolu duhana.

Glasnogovornik Philipa Morrisa Ryan Sparrow rekao je da poruka koju šalje WHO teško može ponuditi zdraviju opciju ljudima koji ne mogu prestati pušiti. "Jasno je da je najbolji izbor za pušače da odbace cigarete i nikotin. No stvarnost pokazuje da mnogi ljudi to ne mogu. Ne smijemo im okrenuti leđa", drži Sparrow.