Grabar-Kitarović u važnom posjetu Izraelu

Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  i izraelskog državnog vrha tijekom državničkog  posjeta židovskoj državi u cilju podizanja odnosa na veću razinu, doznaje se iz izvora bliskih Pantovčaku.

Predsjednica će u Izraelu boraviti od nedjelje do srijede, a u ponedjeljak se u Jeruzalemu sastaje sa svojim domaćinom, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

Radi se o prvom državnom posjetu nekog hrvatskog predsjednika Izraelu te ujedno i pokazatelju nastavka partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za bliskom suradnjom s tom, kako podsjeća izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, "geografski i geostrateški izoliranom" bliskoistočnom državom.

Radi se također o uzvratnom posjetu nakon što je u srpnju prošle godine Rivlin bio prvi izraelski predsjednik u državničkom posjetu Hrvatskoj. U Izraelu su prije Kolinde Grabar-Kitarović tijekom svojih mandata bili i Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su dolazili u službene posjete, kao što su to učinili i prethodni izraelski predsjednici, Shimon Peres 2010. i Moshe Katzav 2003.

Hrvatska i Izrael diplomatske su odnose uspostavili u rujnu 1997.

Ovaj državnički posjet dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska odustala od kupovine 12 izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, vrijednih 500 milijuna američkih dolara, jer SAD nije Izraelu dao zeleno svijetlo za prodaju nadograđenih zrakoplova trećoj  strani.

No, iako je taj posao propao, zbog čega se glavni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam ispričao službenom Zagrebu, dvije zemlje su odlučne nastaviti dijalog te se, kako se doznaje, razgovara o izgradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj, kao i ostalih elemenata iz "paketa F-16". 

Suradnja u sigurnosti i obrani se nastavlja, potvrdio je izvor na Pantovčaku, a naglasak je na protuterorizmu i kibernetičkoj sigurnosti. Predsjednica će u srijedu, posljednjeg dana posjeta, sudjelovati na skupu posvećenom upravo kibernetičkoj sigurnosti, a dvije će strane potpisati sporazum o suradnji na tom području.

Izrael je do sada takav sporazum potpisao s manje od 10 država.

Hrvatska želi s Izraelom posebice osnažiti i suradnju na području poljoprivrede te promovirati luku Rijeku kao "mediteranska vrata srednje Europe" za robu i dobra s Bliskog istoka i Azije.

Grabar-Kitarović, u čijem se izaslanstvu nalaze ministar gospodarstva Darko HorvatDuško Grabovac, zamjenik člana predsjednika uprave Luke Rijeka, u svoj je raspored uvrstila i posjet Haifi gdje će se potpisati sporazum o suradnji dviju luka, Rijeke i Haife te inaugurirati katamaran izgrađen u Hrvatskoj.

Što se bliskoistočnog mirovnog procesa tiče, Grabar-Kitarović je na susretu s Rivlinom i Netanyahuom prije četiri godine kazala da se istinski nada nastavku dijaloga između Izraela i Palestinaca te da Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice u uspostavi mira i sigurnosti te rješenje o dvije države. Istaknula je pritom da mir i sigurnost Izraela ne smiju biti dovedeni u pitanje.

Kao i 2015., tijekom radnog posjeta, predsjednica će i ovaj puta u Jeruzalemu posjetiti Muzej holokausta Yad Vashem, a nakon ceremonije polaganja vijenca dvije će strane na pet godina obnoviti Memorandum o suradnji u području poučavanja holokausta između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema.