Može li baš svaka 'buža' postati restoran?

Panika zbog požara sinoć u središtu Splita. Nakon eksplozije buknuo je u restoranu na popularnoj Pjaci. Nitko nije ozlijeđen, no materijalna je šteta velika. Grunulo je snažno i nastao je kaos. Turisti su počeli bježati jer su mislili da se radi o terorističkom napadu. Vatra  je do temelja progutala restoran u prizemlju te se počela širiti na hotel koji se nalazi kat iznad.

Splitska je policija izvjestila kako je nakon obavljenoga očevida utvrđeno da je istjecanje plina uzrok eksplozije koja se dogodila u ugostiteljskom objektu na splitskoj Pjaci (Narodnom trgu), a da bi se utvrdio uzrok istjecanju plina potrebno je provesti dodatna vještačenja. Iz policije naglašavaju kako je nastala velika materijalna šteta, čiji će točan iznos naknadno biti poznat.

Osam plinskih boca u restoranu

U restoranu je, prema izjavama vatrogasaca, bilo osam plinskih boca. "Naši ljudi našli su jednu bocu koja se zapalila, zatvorili su je i ohladili", kaže Tonći Mikuličić, zapovijednik smjene u JVP Split. Istraga će pokazati jesu li se poštovali minimalni tehnički uvjeti.

Opara: Svaka buža može postati restoran

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je ovo dokaz izazivanja sreće. Upitao je službe koje izdaju riješenja kako je moguće imati 8 plinskih boca u prostoru i pozvao na preispitivanje "minimalnih tehničkih uvjeta prema kojima svaka 'buža' može postati restoran". "Pohlepa nam se počela razbijati o glavu", zaključio je.

- Dogodilo se upozorenje, naše su službe brzo odreagirale i zajedno sa spremnim djelatnicima restorana izbjegli da netko bude ozljeđen, rekao je za Dnevnik gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. Apelira na to da inspekcije povedu računa o minimalnim tehničkim uvjetima ugostiteljskih objekata. Ponekad nemamo mjeru. Trebamo izdati novi "kućni red" u gradu, prethodni je nastao prije velike transformacije Splita. Morao se prilagoditi i naći mjeru u razvoju turizma u gradu u kojemu živimo. Ne možemo i neću odustati od sigurnosti građana i kvalitete života, a to znači zajamčene pješačke i prometne pravce.
U tijeku je javna rasprava o novom komunalnom redu grada koji bi, među ostalim, trebao osigurati nove  koridore, slobodne  površine za prolazak  vatraogasaca i ostalih hitnih službi  - što u prijevodu znači: smanjenje ugostiteljskih štekata.